Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museet sluter upp bredvid konstföreningen

/

Sundsvalls Konstförening fyller 80 år och uppmärksammas även av Sundsvalls museum i vår, bland annat med en affischutställning från äldre tider.

Annons

"Nepenthes laughing" heter nästkommande utställning hos Sundsvall museum. Fotografen och fotoprofessorn Tuija Lindström visar kraftigt uppförstorade bilder av växter från den 7 mars.

– Förr fanns en skillnad mellan fotografi och konst. Men när hon skannar växter och förstorar dem är det inte fotografi, inte teckning, inte måleri - det är bild. Här får vi in själva debatten i utställningen, säger Petter Österlund vid Sundsvalls museum.

Den 13 mars uppmärksammar museet Sundsvalls Konstförenings 80-årsjubileum. Under 50- och 60-talen samarbetade man kring utställningar, och konstföreningen hjälpte museet att skapa dem. I en utställning visar nu museet affischer från den tiden, i några fall också verk av konstnärer som ställdes ut då.

Den veckan blir också föreläsningsdiger med anknytning till konst, design och fotografi. Den 16, 17, 18 och 19 mars kan man lyssna till i tur och ordning Greger Ulf Nilsson, designer och curator, som föreläser om misstag han gjort, Niklas Fagerholm som berättar om affischkonst, Sundsvalls Konstförenings ordförande Börje Alström som svarar på frågan om konstföreningar behövs, samt Stefan Bremer som berättar om finskt fotografi från 70-talet fram till i dag.

Det sistnämnda, liksom att Tuija Lindström är född i Finland, passar också fint in i Sundsvalls nya uppdrag att vara förvaltningsområde för finska språket i Sverige.

Under maj månad samlas sju elevutställningar under vinjetten Made in Sundsvall - konstskolan, gymnasierna och Mittuniversitetets utbildningar som rör konst, design och fotografi.

Mer läsning

Annons