Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt tema på ny utställning

Lagom till SM-veckan i Sundsvalls börjar tre nya utställningar på Sundsvalls museum med start på måndagen.

Annons

Sport är ett begrepp som betyder olika saker för olika människor. Även om det kan tänkas vara ett konkret begrepp innefattar sport mycket mer. Det lyfts fram i utställningen "Sport är ingen konst" som ställs ut på Sundsvalls museum. Med oljemålningar, skateboards, ett gigantiskt schackbräde, pastellteckningar och fotografier visas sporten från olika synvinklar. Det är korven i bandypausen, det mästerliga schackdraget som ändrar nederlag till övertag, stängslet runt idrottsanläggningar och samvaron i en fiskebåt som möter kraften i stridande hockeyspelare, smärtan i en motorcrossvurpa och styrkan i en människokropp.

– Många kulturyttringar utgår ifrån idrott. Sport handlar om fysisk fostran. Vi ska hela tiden röra på oss och det skapar en slags kedjereaktion om hur vi tar till oss idrotten. Rör vi inte på oss blir vi dåliga på matte för att vi inte kan koncentrera oss och då kan vi inte få en bra utbildning och ett bra jobb. Det är mycket i samhället som utgår från idrotten. Det är något som kan problematiseras, säger Petter Österlund, intendent på Sundsvalls museum.

Utöver sportutställningen började två andra utställningar på måndagen. Grafström-Sandqvistiska fonden har delat ut konststipendium i 40 år. Verk från några av stipendiaterna ställs ut tillsammans med donationer från fonden. Bland annat stipendiaten Ulla-Carin Winter, verksam i Sundsvall, visar några verk.

Ännu en våning upp finns en tredje utställning som bär namnet "Barn". Där är det konstverk med barn i fokus. I denna utställning finns det möjlighet för barn att betrakta konsten genom att leka med den. Bland annat går det att lägga pussel av uppförstorade konstverk som har skurits itu. Det går också att gå en frågeslinga på utställningen där det gäller att finna detaljer i de olika konstverken.

Mer läsning

Annons