Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekord i konststipendier

/
  • Josefin Östberg Olsson, Anna Norvell, Anna Glantz, Birgitta Samuelsson och Ulla-Carin Winter.

Första stipendiet som delades ut var på 1500 kronor.
I år slår Grafström-Sandqvistska fonden rekord och fördelar 190 000 kronor på stipendier till konstnärer som studerar eller vill studera vidare.

Annons

Josefin Östberg Olsson från Tynderö vill fånga raggarkulturens totala hängivenhet, dess symbolik och estetik, i sin examensutställning vid Valands konstskola.

Jämtländska Anna Glantz, som studerar i Canterbury, England, vill i bild skildra den saknad man känner när man lever i gränslandet mellan två visuella kulturer; hon vill länka samman Norrlands vemod och engelsk melankoli.

Anna Norvell, bördig från Kramfors, har bland annat studerat i Oslo och arbetar med "Unholy trinity", en undersökning i bild av spänningen mellan religion, vetenskap och pornografi och deras relation till makt.

För det får de 30 000 kronor var ur Grafström-Sandqvistska fonden, vars avkastning ska gå till studiekostnader för konstnärer med koppling till Mellannorrland.

Men eftersom fonden just nu har gott om pengar beslöt man att för första gången också dela ut arbetsstipendier till etablerade konstnärer som vill vidareutbilda sig.

50 000 kronor var får därför Birgitta Samuelsson bördig från Sundsvall, för att undersöka printning med bläckstråleskrivare direkt på glas, och Ulla-Carin Winter, välkänd grafikkonstnär i Sundsvalls konstliv, för att fördjupa sitt tekniska kunnande i polymergravyr.

– Det här är värdefullt, säger Birgitta Samuelsson, som är lektor i screentryck vid konstfack och vars största verk i glas för närvarande är Södersjukhusets 400 kvadratmeter stora fasad. Hon kommer att kunna vara tjänstledig en period tack vare stipendiet.

Fonden bildades 1977 av två äldre fonder på 10 000 respektive 15 000 kronor. Varje år återinsätts 20 procent av avkastningen, medan resten delas ut som stipendier.

– I dag är behållningen 4,2 miljoner kronor, säger fondens ordförande Bertil Jonsson.

Mer läsning

Annons