Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelet mellan form och färg

/

Konstrecension
Måleri av Veronika Eriksson
Elite Hotel Strand
Juli - augusti

Annons

När Veronika Eriksson har ställt ut i Sundsvall har hon hittills visat sina djur och porträtt, varav i alla fall de senare bär vittne om hennes intresse för modeteckning.

I den lilla utställningen på Hotel Strand visar hon mestadels abstrakta motiv, vilket öppnar för helt nya uttryck. Starka färger och en sorts lager-på-lagerteknik ger fantasin spelrum: i "Eldfödd" kan man om man vill skönja en stadsmiljö och mörka gestalter, i den stora "Life is a song, it´s up to you and your heart to write the lyrics" tycks bubblor innehållande olika scener eller miljöer sväva.

I flera av bilderna finns också en dimension av en vit eller färgad linje som lägger sig som ett extra lager på ytan. Mönstret fungerar väl som en sorts motvikt till den dramatiska färgröran om det inte blir för dominerande, vilket det blir ovanpå de vackra färgerna i "Blå ocean". Men i "Eldstorm" är mängden vitt rätt; här smälter det ordnade vita mönstret in som ännu en tillfällighet i tillfälligheternas spel och balanserar upp dramatiken och vildheten i den sprakande eldstormen. I "Eldfödd" är det i stället den formmässiga linjestramheten som balanserar utlevelsen i färg.

"Guardian angel", en mer figurativ målning, är visserligen färgrik men känns också lite schablonartad. Det är de abstrakta målningarna, och jämvikten mellan stramhet i form och frihet i färg, som visar en ny och spännande sida av Veronika Eriksson, en som hon vinner på.

Mer läsning

Annons