Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallskonstnär ställer ut i Pakistan

/

Den 11 juli högtidlighålls 20-årsdagen av folkmordet i Srebrenica. I Islamabad markerar man dagen genom att bjuda in Lejla Porovic i Sundsvall och hennes konstverk "Srebrenica mothers".

Annons

Fem fåglar av tidningsartiklar som berättar om det största massmordet i Europa sedan andra världskriget, då 8000 bosniska pojkar och män mördades av den serbiska armén 1995. Fåglarna har tunga halsbojor av minnen och sorg, och några har störtat för att de inte längre orkar flyga över världen med budskapet om det fruktansvärda som hände. I bakgrunden spelas videofilmer upp, där avrättningar filmats av förövarna själva.

Lejla Porovic har själv upplevt Bosnienkriget och skapade "Srebrenica mothers" till Härnösands konsthalls samlingsutställning "Kvinnor och krig" 2010. Än hittas kroppar i Srebrenica, och varje år den 11 juli hålls en minnesdag då de under året funna och identifierade begravs. I år blev Lejla Porovic kontaktad av bosniska ambassaden i Islamabad, Pakistan.

– Jag fick frågan om jag ville komma med verket till Islamabad och jag tackade självklart ja, säger hon.

Ett Artist in Residence-stipendium från landstinget hjälpte till, och torsdag den 9 juli hålls vernissagen. Det är första gången Lejla Porovic ställer ut ett verk så långt borta, och hon har en teori om varför ambassaden vände sig till Sverige och inte till Bosnien för att hitta ett passande konstverk.

– Srebrenica är ett oerhört smärtsamt ämne för oss bosnier. Jag vet att det har gjorts en opera, en teaterpjäs och några filmer men jag känner inte till att det finns fler konstverk som behandlar ämnet, säger hon.

Även för henne själv var det plågsamt att närma sig händelsen, samtidigt som det kändes extra angeläget att bidra till "Kvinnor och krig"-utställningen, eftersom hon själv levt i ett krig. Vid utställningen i Pakistan håller hon eventuellt också workshops kring hur en konstnär tar sig an mänskliga rättigheter, både i Islamabad och Lahore.

– Det finns också intresse för att ställa ut verket i Indien, men det får bli senare, säger hon.

Mer läsning

Annons