Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnärshem upplöses

/
  • 1955 skrev Sundsvalls Tidning ett reportage om Hampe Svanberg i det hus som nu säljs på auktion. Han ogillade modern konst, där det lämnas åt åskådaren att

Konstnären Hampe Svanberg i Gådeå utanför Härnösand dog redan 1961. På söndag går hans hem under auktionsklubban. Då skingras husets samling av konst efter Svanberg själv och konstnärseleven May Hildegard.

Annons
Hampe Svanberg (1883-1961) var liksom Helmer Osslund fäst vid det västernorrländska kustlandskapet. Det fäste han gärna på bild, liksom motiv från fjällen, som han också älskade.
Som ung utbildade han sig till dekoratör och var bland annat med om att dekorera Östersunds stora kyrka. Efter konststudier i bland annat Tyskland, Italien och Österrike slog han sig ner i hembygden igen.
Fastigheten i Gådeå köpte han 1920. Där samlade han stora mängder av sina egna målningar och träskulpturer, och med tiden fylldes förrådet på också av May Hildagards verk. Hon var hans elev och sedermera sambo.
Målningar och träskulpturer blev Hampe Svanbergs främsta uttrycksmedel och hans verk finns på de mest skilda platser. Länsmuseet i Härnösand äger 12 av hans målningar, och i Nora kyrka står två av hans manshöga träskulpturer, föreställande apostlarna Johannes och Paulus.
Efter Hampe Svanbergs död behöll May Hildegard hemmet ända till sin bortgång i januari i år.
Hampe hade också målat och marmorerat invändigt i huset, och May Hildegard ville helst att Härnösands kommun skulle ta över det som konstnärshem. Men den hänvisade till länsmuseet. Museet har dokumenterat hemmet och tagit hand om foton, urklipp, ateljématerial och en del föremål, säger Mats Nyberg, ett av Hampes syskonbarn.
Hampe Svanberg hade inga barn och därför upplöses nu hemmet. Några samlingar av andras konst hade han inte, men en del av den egna produktionen samt May Hildegards finns i hemmet.
Där finns ganska många akvareller och några oljor och flera träskulpturer. Hampe producerade många sådana och en del har sålts, men en hel del finns kvar, säger Mats Nyberg.

Mer läsning

Annons