Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstutflykt på havstema

På Pråmen i Stocka pågår nu utställningen "Objekt, målningar och annat”. I sjöboden vid strandkanten hänger väv, akrylmålningar och skulpturer om vartannat.

Annons

Utställarna är vännerna och konsthantverkarna Ulla Winblad, Kajsa Gustavsson och Lisbeth Vestin, som omedvetet skapat en utställning på havstema.

– Det är roligt att göra något som är lite utanför vad vi vanligtvis gör, säger Lisbeth Vestin.

Ulla Winblad, Kajsa Gustavsson och Lisbeth Vestin står bakom utställningen i Stocka. Foto: Moa Lindstedt.

Normalt sett formger Lisbeth Vestin mönster som sedan handtrycks på textilier. I utställningen har hon fokuserat på skulpturer i lin men även andra konstformer baserat på tryck, som screentryck och collografi. Skulpturernas form kan tolkas både som fiskar eller båtar, det senare tar vid i grafikens eldiga färgskala med motiv av tält som är en kommentar på den pågående flyktingkrisen.

– Jag tror vi har blivit berörda av flyktingvågen och att det syns när man tittar omkring här, säger Lisbeth.

I skulpturerna i lin möter det mjuka materialet den hårda rostfria plåten och skapar en intressant kontrast som ger ifrån sig reflektioner på utställningslokalens väggar.

– Jag är lite av en lin-nörd och har odlat själv ända sedan 80-talet. Med lin kan man inte förutspå hur det ska bli utan materialet bestämmer själv, säger Lisbeth.

Skulpturer i lin av Lisbeth Vestin. Foto: Moa Lindstedt

Mitt i utställningslokalen hänger Ulla Vestins vävningar och ger sjöbodens interiör en ombonad känsla. Hantverken i storformat är vävda som dubbletter för att skapa ett mönster emellan den transparenta textilen. Här har allt från kalkonfjädrar till tygblommor används för att bilda struktur och dekor.

Keramikern Kajsa Gustavsson ställer ut sin signatur konst i form av keramikskulpturer men hon har även vågat ta steget mot måleri. Båthusets väggar pryds med akrylmålningar i storformat främst med djurmotiv. Min blick dras mot en av Kajsa Gustavssons keramikskulpturer i form av ett fiskhuvud.

– Skulpturen är bränd i en grop med sågspån. Det är elden som bildat färgerna, förklarar Lisbeth.

Keramikskulptur i fiskmotiv av Kajsa Gustavsson. Foto: Moa Lindstedt.

Lokalens enkla form med ljudet av vågar som rullar in utanför passar perfekt för denna konstutställning som pågår framtill söndagen den 21 augusti.

Mer läsning

Annons