Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körsång - rena hälsovården

Mera stöd. Texta tydligare. Och sjuuuung ut!
Varje vardagkväll hör tusentals svenska körsångare dessa uppmaningar från sina ledare.
Några av dem sjunger i Sköns kyrkokör. Efter en övning säger de sig må bättre än någonsin. Och nu är det vetenskapligt konstaterat att körsång är bra för hälsan.

Annons
Sundsvall har ett rykte som körstad. Men körsång är en folkrörelse i hela vårt land med tusentals och åter tusentals aktiva.
Sköns kyrkokör är ett av många forum för sångsugna Sundsvallsbor. Den fyller 103 i år och leds sedan 1992 av församlingens organist Ann-Kristin Färnström. Varje torsdag drillar hon cirka 35 sångare, mest damer, färre herrar. Så brukar det vara bland kulturens fotsoldater; män har en tendens att prioritera tv-sporten.
Men soffpotatisarna är losers. De som valt att gå till körlokalen gör, vare sig de vet det eller inte, en insats för folkhälsan.
I en ganska nypublicerad tysk studie undersökte forskare blod- och hjärtvärden hos körsångare. Efter en timmes musik hade sångarnas immunförsvar fått en kick, stresshormonerna hade minskat och välbefinnandehormonerna ökat hos både amatörer och professionella sångare. Men proffsen hade mer varierad hjärtverksamhet, troligen för att de är mer spända och måna om ett perfekt resultat.
Samma effekter uppstod inte när sångarna bara fick lyssna till musik. Men det finns andra studier som tyder på att också konsumtion av kultur befrämjar hälsan.
Det där känns förstås inte nytt för Sköns kyrkokör, särskilt inte det där med välbefinnande. Stämningen är avspänd och glad redan från början, när kören fyller församlingssalen med sina uppvärmningar på nonsensord som doj-noj och prille-prålle-prall. Här är ett gäng som inte snålar med rösten utan klämmer i med vidöppna strupar.
En irländsk mässa i folkton ska övas och fokuseringen ökar. Det nöts stämmor och tränas inpass. Ann-Kristin Färnström vägleder med sin egen fylliga alt; spelar piano, viftar, eldar på, bryter, korrigerar. Säger Texta mer, Öppna munnarna, Mera stöd, Åk inte på tonerna. Samma saker som mängder av andra körledare säger till tusentals andra körsångare landet runt, samtidigt.
I pausen benar vi ut varför körsång är så rolig - och därmed nyttig.
Hur trött man än är vill man inte missa en en körkväll. Man är väldigt koncentrerad under sången och märker hur man slappnar av, säger Margareta Melander.
Vi är många röster men ska låta som en röst. Ingen får sticka ut, säger Göran Lundblad.
Jag är harmonisk och glad när jag kommer hem och känner att jag har gjort något, säger Pierre de Bésche.
Utan att ha läst de vetenskapliga studierna förklarar de sångens hälsoeffekter på samma sätt som forskarna, fast ur egen upplevelse. Avspänningen. Hjärnträningen. Lyckan när musiken låter bra.
Man har roligt. Man gör något betydelsefullt tillsammans. Den förfinade demokratin i att ingen får överglänsa, men varje person är viktig. Att umgås. Och, vid konserten, det häftiga när musiken lyfter och bär; när allt bara stämmer.
Körsångare har aldrig ont i ryggen, försöker Marianne Hammarström och får mothugg men förklarar sig:
En distriksläkare sa att själen sitter mellan skulderbladen. Om man mår bra sträcker man på sig.
Och en sångare måste öva kroppshållning och andningsteknik - också.
Barbro Schenatz berättar hur fraser kan mala i huvudet när hon kommer hem. Och det är omöjligt att lämna en körlokal utan att bära melodierna med sig. Vandrarnas Herre och vägarnas Gud, sjöng de därinne och så nynnar vi på vägen hem. Det blir små karameller att suga på, sedan i vardagen.
Man kommer hem från jobbet och är helt slut. Men kvart i sju går man hit och får ett nytt liv, säger Marianne Hammarström.
Bättre kan den hälsokur som heter sång knappast sammanfattas.

Fakta/sångforskning
Den ovannämnda studien publicerades 2003 av forskare från universitetet i Frankfurt.
En liknande studie gjordes av bland andra professor Töres Theorell vid Karolinska institutet. Där mättes koncentrationen av immun- och stressparametern TNF-alfa i sångarnas blod, samt hormonerna prolaktin, kortisol (ett stresshormon) och "välbefinnandehormonet" oxytocin. Sångarna fick också beskriva sin sinnesstämning före och efter sångstunden.
Där såg man också skillnad mellan proffs och amatörer, där amatörerna hade enbart goda effekter av sången. De hade också bra balans mellan de två nervsystem som driver stress och vila.
Studier av bland andra Lars Olov Bygren vid Umeå universitet visar också på att även konsumtion av kultur kan vara hälsobefrämjande.

Källa: Tidningen Apoteket 1/2005

Mer läsning

Annons