Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krig, finskt och samsyn

/
  • Gabriell och Sofia Lockwall och Malena Jönsson gästar Kulturmagasinet 25/4 som tre olika sidor av Anita Lindblom: den hon är, den hon vill vara och den offentliga bilden av henne.
  • Så kan det se ut i Kulturmagasinet. Här ger Annacarin Löfgren konsert.

70 år sedan andra världskriget slutade, Sundsvall som finskt språkvårdsområde och Lars Ahlins 100-årsjubileum.
Allt det präglar Kulturmagasinet i vår.

Annons

Konst, museum, bibliotek, en "ungdomsgård" i Unga Magasinet och stor programverksamhet. Kulturmagasinet har mycket samlat och samarbetar också gärna med andra kulturaktörer om teman.

Den 18/3 slår man till exempel följe med Sundsvalls Gitarrfestival och bjuder in gitarristen Emil Ernebro.

– Onsdagsluncherna är ofta fullsatta, säger kultursekreterare Carina Möllerberg.

Den 11/3 uppmärksammas 70–årsminnet av freden efter andra världskriget, när gruppen Cherry Tops sjunger hitlåtar från 40-talet. Den 1/4 visas Per Grimells film om Matforsbördige konstnären Helmer Osslund, och den 18/2 kommer en motvikt till alla kvinnliga inslag i vår: skådespelaren Göran Forsmarks monolog "Grobianen", den kulturfattige mannen.

"Musik i Magasinet" på lördagar är också välbesökt.

– Där har vi i vår Cantitokören, Spectra Gospel och den 25/4 "Anita Lindblom gånger tre", som lyfter fram tre sidor av sångerskan, säger Carina Möllerberg.

Stadsbiblioteket firar 100-årsminnet av Lars Ahlin med en utställning från den 29/4, och den 25/4 kommer Sundsvallsfödda Augustprisvinnaren Kristina Sandberg på besök.

På torsdagar ordnas Vetenskapslunch med populärvetenskapliga teman i samarbete med Mittuniversitet och Folkuniversitetet. Schackskola, babymingel, läsecirkar och lunchmöten med riksdagspolitiker på måndagar fortsätter.

Andra världskriget som tema märks i allt från vandringar på den judiska kyrkogården till filmklubben Kultfilms söndagsprogram. "Jag stannar tiden" (15/3) skildrar krigsfotografen som befann sig mitt i Hitlers anfall på Moskva, "Eldshjulet" (22/3) berör Förintelsen.

Att Sundsvall numera är finskt språkvårdsområde märks också i filmutbudet. "Ingen riktig finne" visas 22/2 och "Fruset land", om ett kargt landskap, den 1/3. Också samisk kultur får plats. Till exempel firas den samiska nationaldagen (6/2) med filmen "Jojk" och filmskaparen Maj Lis Skaltje.

– Också Earth Hour den 28/3 firar vi stort i år, med banden Gibrish och Bjäran, med odling på torget och med att vi släcker ner halv nio som vanligt, säger Carina Möllerberg.

Här är de unga i magasinet djupt inblandade.

– Seniorerna kommer hit, barnfamiljerna gör det också och Unga Magasinet är alltid fullt. Vi har det lyxigt jämfört med andra städer, för vi har alla grupper här, säger Carina Möllerberg

Mer läsning

Annons