Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristen anarkism

BOK Erik Lundberg: Aldrig klassen alltid människan H:ström

Annons
Den frihetliga anarkismen och den radikala kristendomen äger flera beröringspunkter. Drömmen om det klasslösa samhället. Drömmen om ett kommande befriande rike där lammet lägger sig ned intill lejonet, där den rike plötsligt inser fattigdomens värde. Den mystiska traditionen, inte minst den ortodoxa, kan man lätt applicera på både den frihetliga socialismen och anarkismen.
Dock. Skillnaderna är fler än likheterna. Där den politiska rörelsen söker en helhetslösning för samhället och på det sättet befrielse för medborgarna, så försöker kristendomen befria individen och genom omvägen förändra världen. Erik Lundberg har tidigare berört bägge områden och är väl förtrogen med bägge sidor. Han är en ödmjuk samtalspartner, resonerande, försökande. Hans stil präglas av allvar och öppenhet. I den tredje boken om de frihetliga, \"Aldrig klassen alltid människan\" möter vi exempelvis anarkisterna Emma Goldman, Proudhon och Gustav Landauer.
Samlingens inledande stycke om Thomas More förvandlas mycket snabbt från en uppsats till en existentiell prosadikt. Erik Lundberg är född 1923. För mig framstår han dock som betydligt yngre än många av de unga gubbar som befolkar dagens litterära samtal.


Mer läsning

Annons