Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kromgruppen vill öppna konsten för fler

/
  • Den som får med sig kulturens verktyg står stadigare i livet, tror Bror Högbom i Kromgruppen. Just nu undervisar konstnärerna en grupp ungdomar i bildkonstens grunder.
  • Fokuseringen på modern, \
  • Insyn och kunskaper i konstens och kulturens värld gör människan tryggare, menar Kromgruppens konstnärer. En väg att gå kan vara att undervisa unga.

Alla borde få vara med och bedöma konst. Och fler borde få lära sig dess verktyg. Så resonerade Kromgruppen, en grupp yngre konstnärer i Sundsvall, och började skissa på en hemsida där ortens konstnärer bidrar med verk och alla som vill får resonera kring dem. Samtidigt ägnar sig gruppen just nu år att lära ungdomar bildkonstens grunder.

Annons
I Grönborgs i Sundsvall har Kromgruppen sin lokal. Just nu består den av sex yngre konstnärer, de flesta med ett förflutet hos Sundsvalls Konstskola. Tillsammans försöker de bana sig väg inom den svårframkomliga sektor som bildkonsten är.
Gruppen har funnits i ett och ett halvt år nu. Medlemmarna säljer en del alster, och vintern har varit ganska aktiv med ett flertal utställningar. Gummessons i Stockholm, vårsalongen i Lund och Galleri Pictura i samma stad, hotell Knaust och spårvagnshallarna i Sundsvall är några exempel.
Olof Ahlström är numera representerad i Härnösands konsthall, och den kommande vintern väntar åtminstone en utställning på Versalen i Sundsvall på gruppen.
Under några dagar i juni kommer ett tiotal sommarlovslediga tonåringar till Grönborgs för att teckna och måla och lära sig mer om komposition, skuggningar, ljus och form och resten av bildkonstens grunder. Kursen ges i samarbete med kommunens kultur- och fritidssektion.
Ungdomarna är djupt koncentrerade på sitt arbete och inte särskilt pratsamma. Men det går att uppfatta att de har roligt och att de flesta av dem ritar och målar för jämnan därhemma också.
De är oerhört entusiastiska och kommer alltid punktligt, säger Bror Högbom i Kromgruppen.
Han har en tvillingbror som idrottar på hög nivå och kan inte låta bli att jämföra de oerhörda pengasummor som flödar genom elitidrotten med knappheten inom kulturen. I hans uppväxtkommun kunde en ung tjej eller kille hjälteförklaras om hon/han hade idrottsbegåvning, men sågs som tämligen ointressant om läggningen var konstnärlig.
Den som har en estetisk begåvning behöver få utlopp för den. Jag har sett hur människor som inte fått det har fallit in i missbruk. Den som får lära sig kulturens verktyg har också en trygghet som hjälper till att övervinna motgångar i livet, säger Bror Högbom.
Ett strå till stacken drar han och Kromgruppens övriga medlemmar själva med sin ungdomskurs, och de ger gärna fler. De tycker att breddsatsning på bildkonst inom Sundsvall behövs.
Men vi har fått väldigt bra gensvar hos kulturnämndens ordförande Margareta Johansson, säger Bror Högbom.
Planer finns också på en hemsida, dit såväl yrkesverksamma som fritidsmålande konstnärer kan skicka in en bild av ett verk. Sidan ska vara öppen för alla konstintresserade att diskutera bilderna, och de bilder som väcker mest debatt och får mest beröm eller kritik publiceras sedan i något sammanhang. En särskild avdelning kan ägnas åt unga människors konst, och bilderna kan bytas ut med vissa intervall.
Man kan till exempel tänka sig en utställning med de mest uppmärksammade bilderna. Grundtanken är att öka intresset för konst och vara en motvikt till kulturetablissemanget, säger Olof Ahlström.
Alla bör få vara med och bedöma konsten, säger Bror Högbom.

Mer läsning

Annons