Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur är samhällets fundament

/

Kulturen i glesbygd är i fara, menar Sven Larsson.

Annons

Mycket prat, lite verkstad, ungefär så ser jag intervjun med kulturminister Alice Bah Kuhnke i ST/Kultur 20/7.

Kan det bli så mycket annat? Det är inte alltid så lätt att sätta fingret på mångfacetterade, specifika områden som kultur, inte ens för en minister. Därför ska inte pratet underskattas, det kan i bästa fall leda till verkstad vilket också vår kultur i stort sett visat fram i mer livskraftiga landsdelar medan andra befinner sig långt från verkstan.

Bra kan alltid bli bättre, en viktig drivkraft på områden de flesta av oss anser främjar mänsklig utveckling, kulturen är det fundament samhället står eller faller på.

Alice Bah Kuhnke vill flytta kulturen närmare de som tar del av den med ambitioner att utveckla kulturlivet genom sex, sju större regioner med bättre ekonomiska möjligheter att själva kunna utveckla kulturen ute i landet.

En svår utmaning när det i hög grad handlar om allt fler äldre med stora vårdbehov, en sjukvård som går på kryckor, det finns fler krisområden. Avfolkningsregioner får av förklarliga skäl vända på varje krona för att kunna garantera invånarna det minsta de kan begära av en kommun. Det känns som bäddat för att en del regioner blir rikare på kultur medan andra blir fattigare.

Alice Bah Kuhnke har något av en gordisk knut att lösa, ett till synes omöjligt problem som Alexander den store på sin tid klarade genom en drastisk, oväntad och oortodox lösning.

En stark varningssignal klingar, en kultur på väg att vara behovsprövad, delaktighetsklyftor uppstår mellan expansiva landsdelar och samhällen där ödegårdar efter vägar vittnar om en kultur i förfall.

Vem löser upp den gordiska knuten i våra bygder mot en glesbygd i materiell och kulturell utveckling?

Mer läsning

Annons