Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur - grogrund för växande

/

Kultur kan inte ställas mot sjukvård, menar Sven Larsson.

Annons

Att röra på sig har blivit en folkrörelse, det kan vara allt från en promenad, joggingtur, lätt gymnastik, hälsosam kost till mer avancerade aktiviteter, det kallas egenvård.

En parallell folkrörelse, egenkulturvård - att brodera en stramaljtavla, snida ihop en björkask, läsa en bok, lyssna på gamla schlagers eller folkmusik eller en fuga av Bach, poesi, radioteater etcetera, är en lista med hälsofrämjande punkter. Därtill helt gratis. Kombinerat med yrkeskulturen, Scenkonstbolaget, står länet på en stabil kulturell grund som gör det attraktivt att flytta till och stanna kvar i.

Jag såg en leende landstingsordförande sätta spaden symboliskt i marken för första spadtaget på nya operationscentrum på Sundsvalls sjukhus. Behåll spaden Elisabeth Strömqvist, gräv ner yxan, gräv där du står när kulturanslagen ska klubbas. Slå spaden i bordet som säkrar länets kulturella utveckling och därmed välbefinnande i breda folklager. En önskedröm? Det får vi se.

Det jag vet är att invånarna i Sollefteå känner bitterhet när yxan höjs mot deras sjukhus. Det är inte länge sen regementena mötte samma öde. Att i ett sådant läge komma dragandes med kultur som räddningsplanka för fysisk och psykisk hälsa är kanske lite väl magstarkt. Det ena kan ändå inte sättas mot det andra, sjukhus mot kultur. Läggs ett sjukhus ner måste kulturen få leva vidare som en grogrund för allt växande.

Mer läsning

Annons