Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturarvsdagen firas i Västernorrland

/

I år firas Europeiska kulturarvsdagen för första gången i Västernorrland. Den infaller på söndag den 13 september.

Annons

Temat för årets kulturarvsdag är "Människors värv och verk - en resa i industri- och teknikhistorien" vilket passar som hand i handske för ett landskap som Medelpad.

Därför firas dagen i fem programpunkter. I Timrå håller Lögdö bruk bruksmuseet öppet kl 11 - 13.30, och Vivstavarv rekapitulerar historien om grundaren Pher Hellzén och hans tro på ett skeppsvarv vid Vivsta by, det som skulle bli ett av världens största massaföretag. Klockan 13 - 15 ges guidade turer i bland annat kapell och saltmagasin.

Också i Sundsvall är det sågverksepoken som träder fram. I Svartvik bjuds historier och betraktelser, öppet arkiv samt fotoutställning och guidade turer klockan 11 - 15. Norra berget anknyter genom att klockan 11 - 15 fira Skogens dag och inviga ett naturreservat. Och hos SCA i Ortviken hålls öppet hus klockan 9 - 16 med guidade turer i fabriken.

– De berör mest nutid, men i Bruksgården håller också Kjell-Åke Hermansson föredrag klockan 10, 12 och 14 och berättar om SCA:s historia och utveckling. Bara personer över 13 år får gå runt i fabriken, men vi har också en pappersstation där de små kan pyssla, säger Camilla Lindgren hos SCA.

Mer läsning

Annons