Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturbråk vi minns

Under senare år har flera hårda strider rasat mellan svenska kulturpolitiker och konstnärer.

Annons

I Gävle blev det för två år sedan rabalder kring Ingo Vetters konstverk "Priapos trädgård". Det består till del av ett rosamålat fordon ställt på högkant i en rondell vid en infart till staden. Den moderate kulturpolitikern Niclas Bornegrim lovade i en intervju med Arbetarbladet att lyfta bort verket med en kran om han kom till makten: "Vi har gått för långt med att ge fria tyglar åt konstnärer.”

Frågan "Scenhus eller inte?" diskuterades flitigt i Sundsvall under flera år. Många ville att staden skulle få en ny byggnad för kulturverksamheten, andra tyckte att kostnaden var för hög för att rättfärdiga ändamålet . Vändorna var många, men till slut beslutades det att nuvarande lokaler skulle renoveras och byggas ut.

2009 stormade det kring höstsalongen på Dalarnas museum. Konstnären Peter Johansson, årets kommissarie, hade med ett snävt urval skapade ett eget verk av verken. Tätt ihop på en vägg samlade han drygt 100 verk i vad han kallar en myllrande "rysk hängning". Flera konstnärer ryckte sina verk från väggen och debatten pågick i månader.

I Ångermanland blev det het debatt om Katarina Löfströms "Passage", som skulle huggas ut ur klipporna vid Rotsidan i världsarvet Höga Kusten. Verket skulle åskådliggöra landhöjningen. Naturvårdsverket protesterade och Unesco drogs in. Planerna ändrades.

I stadsdelen Torvalla i Östersund väckte Konstgömman om cirka 40 skulpturer starka reaktioner. Torvallabor uttryckte sorg över att gömman bar spår av 29 års förfall och att ett av verken tagits bort. Kommunen menade att "konsten utsatts för mänskligt slitage, klotter och klimat" och påpekade att en åtgärdsplan fanns framtagen.

Jazzparken i Söderhamn, skapad av konstnären Ebba Matz och landskapsarkitekten Anders Mårzén med syfte att hedra musikern Jan Johansson, har upprört i över ett decennium. Den har kallats stans skamfläck och skymf och liknats vid en landningsbana för rymdskepp och har vid flera tillfällen vandaliserats. Kommunfullmäktige har till och med fått rösta ner förslaget att "avkonstifiera" platsen.

Mer läsning

Annons