Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturbudgeten en stor besvikelse i filmbranschen

/
  • Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) presenterar kulturbudgeten under måndagen. ARKIVBILD.
  • Regeringen anslår extra mycket pengar till filmområdet i budgeten. ARKIVBILD.

Regeringen höjer anslagen till kulturen i årets budget med 359 miljoner kronor. Filmstödet får 25 miljoner kronor i extra anslag nästa år och 235 miljoner under 2017 och 2018. Helt otillräckligt, tycker företrädare för branschen.

Annons

– En historiskt stark kulturbudget, utropade kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), på en presskonferens under måndagen – men alla var definitivt inte nöjda med budgetens innehåll.

Den nya filmpolitiken ska finansieras med en momshöjning på biobiljetter från 6 till 25 procent. Redan förra veckan försökte Alice Bah Kuhnke (MP) lugna biografägarna med nyheten om att 25 miljoner kronor per år nu ska delas ut till biograferna för att trygga deras existens.

Anslagen till bland annat produktionsstöd tillförs 235 miljoner kronor årligen för 2017 och 2018 i samband med att det nuvarande filmavtalet upphör. Regeringen anser att detta sammantaget ska öka resurserna till svensk filmproduktion, men Anna Serner, Svenska filminstitutets vd framhåller att det i själva verket betyder en minskning:

– Pengarna räckte inte innan. Under filmavtalet har vi i snitt fått in 430 miljoner kronor till ny film, nu blir det i stället 410 miljoner kronor per år. Vi har räknat både framlänges och baklänges på detta, säger hon.

För 2019 blir sänkningen ännu större, närmare 40 miljoner, enligt Anna Serner. Hon är djupt kritisk mot att staten behåller pengar från momshöjningen i stället för att låta hela summan tillfalla filmen.

– Jag hade väntat mig mycket mer, inte minst med tanke på vad de själva skriver om filmen, att den är så viktig för att den når så många medborgare.

Alice Bah Kuhnke hävdar dock att Anna Serner har gjort sig skyldig till ett räknefel. I budgeten räknar regeringen också in biografstödet, vilket ger en slutsumma på 435 miljoner. Dessutom menar kulturministern att resultatet av förhandlingarna med SVT och TV4 också kommer att tillföra pengar till filmområdet.

– Det kommer att bli relativt mycket mer pengar till svensk film, det är jag övertygad om, säger hon.

Totalt tilldelas kulturen nära 7,2 miljarder kronor i årets budget, en rejäl höjning mot 6,8 miljarder i fjol. Tidigare år har anslagen legat på omkring 6,5 miljarder kronor. Sammantaget höjs kulturbudgeten med 359 miljoner kronor. Av dessa är dock 80 miljoner uppräkning för höjda kostnader.

80 miljoner kronor går till fri entré på de statliga museerna, en reform som S gick till val på och som nu slutligen ser ut att kunna genomföras. Regeringen satsar också 100 miljoner kronor på de kommunala kulturskolorna. Tanken är att avgifterna ska sänkas men pengarna ska också kunna användas till andra åtgärder som gör att verksamheten når fler barn.

Samtidigt osthyvlas de flesta statliga kulturverksamheter på sammanlagt 15 miljoner kronor för att finansiera omprioriteringar i hela statsbudgeten. Anslaget till regional kultur minskas exempelvis med 3,4 miljoner kronor. På samma sätt minskas bidragen till Dramaten och Riksteatern med 516 000 kronor respektive 473 000 kronor även om anslagen höjs totalt tack vare kompensation för löner och kostnadsökningar.

Mer läsning

Annons