Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturen blir politik i Almedalen

/
  • Dramatikern Stina Oscarson, här fotograferad i Visby, kommer bland annat att leda ett samtal med ärkebiskopen Antje Jackelén under Almedalsveckan. Arkivbild.   Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
  • Den kontroversielle presidentkandidaten Donald Trump är ämnet för ett seminarium på Almedalen. Arkivbild.   Foto: Cliff Owen/AP/TT
  • Författaren Viveca Sten talar om hur vi ska få barn att läsa mer. Arkivbild.   Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
  • Artisten Jason

Kultur har blivit ett hett samtalsämne under Almedalsveckan. Men någon kultur i konstnärlig bemärkelse finns det knappt alls plats för.

Annons

Dramatikern Stina Oscarson har besökt Almedalsveckan ett tiotal gånger. Hon säger att antalet seminarier som berör kultur har exploderat på senare år.

– Det beror på att man från politiskt håll har blivit intresserad av kultur som tillväxtfaktor. Kulturen har också kommit att bli spackel för en havererad välfärdspolitik. Den ska lösa allt från segregation till miljöfrågor. Det vi ser nu är en stark politisering av kulturen.

Enligt Stina Oscarson är detta förklaringen till att det i dag pratas mer om kultur.

– Men det är ju inte kultur i konstnärlig mening. Jag skulle vilja se en gigantisk föreställning på fem timmar, mitt i Almedalen. Spela "Lysistrate".

Den främsta orsaken till kultursektorns närvaro i Almedalen är att man vill stärka de egna leden. Det säger Roger Blomgren, universitetslektor vid Högskolan i Borås som forskar inom kulturpolitik.

– Man vill ingjuta självförtroende och visa att kulturpolitiken är viktig, särskilt nu när exempelvis brexit tagit så stor plats. Det finns också en rädsla för att inte finnas med där det händer. Sedan saknar det nog inte betydelse att det kul för dem som åker dit att få mingla och dricka vin, säger han.

Roger Blomgren konstaterar att den som förväntar sig kulturdebatt med lite sälta sannolikt blir besviken.

– De som besöker seminarierna har samma typ av åsikter. Det blir ungefär som med Facebooks gilla-knappar.

Men enligt Roger Blomgren är konsensusklimatet inte unikt för Almedalen.

– Så här blir det ofta när Kultursverige samlas till möten och konferenser. Man brukar komma fram till att lösningen på alla problem är mera resurser till den egna verksamheten.

Kulturrådet är en av de aktörer som finns på plats under Almedalsveckan. I år arrangerar man en handfull seminarier under rubriken kulturklyftor.

Staffan Forssell, generaldirektör för Kulturrådet, berättar att den statliga myndigheten har dragit ner på sin närvaro av ekonomiska skäl. Att man ändå medverkar motiverar han med att så många beslutsfattare är samlade på en plats.

– Det ger oss en naturlig möjlighet att träffa dem, säger Staffan Forssell.

http://tt.se/media/image/7D1588E13E444E49A7977957739CCFFE

http://tt.se/media/image/395E9B90B0F142158EB9EDA6FA9174F7

http://tt.se/media/image/E2B144D0D6864624AFC2522AF957CCAF

Mer läsning

Annons