Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturen har inte mycket att vänta sig

Annons

Det fanns en tid då Sundsvall uttalat, och med kultursatsningar som medel, försökte bli kvitt stämpeln fabriksstad och i stället forma sig som en kunskaps- och kulturstad.

Av den ambitionen ser man inte mycket numera. Läser man partiernas program inför kommunvalet tycks det inte bli så mycket ljusare under kommande år heller.

Få nämner kultursatsningar annat än i förbifarten och en bit ner på listan. Allmänna formuleringar skymtar förbi, liksom mål som innebär att man fullföljer det som redan är bestämt eller behåller det man redan har. Som en avgiftsfri kulturskola. Det gör mig mer orolig än hänryckt: Betyder det att det finns ett hot mot något som är så självklart för en jämlik kommun? Hos mig understryker det känslan av att man räknar med att trenden är nedåtgående, och bara att hejda den ska vi väljare se som ett framsteg.

I övrigt är det gamla bildningspartiet S rätt tyst i kulturfrågorna. Ett annat parti med bildningstradition, FP, vill skapa ett sjöhistoriskt museum och prioritera lokala konstnärer när kommunen köper konst, men det sägs inte om man därmed också vill öka konstinköpen.

V är mer konkret: man vill lägga extraresurser på biblioteken och ge kulturskolan en extrapeng för att korta köerna. Även om det senare känns lite som "löpande band" när det inte ingår en formulering om kvalitet också, är det vällovligt att man vill satsa extra. Vad gäller punkten om 85 miljoner till teaterkvarteren framgår inte om det är de redan beslutade renoveringspengarna eller början till nybygget av konsertsal, den så kallade Etapp 2. Gäller det senare är det förstås en viktig poäng för V.

M rider vidare på Skapande skola och vill, som eftergift åt en stark opinion, flytta något hotat hus från Petersvik till Norra berget - om det är en bra idé finns olika åsikter om. C vill starta en filmfond och ett Visual center och talar allmänt om "satsningar" på Scenkonstbolaget och teatern.

KD vill skapa en "kulturgaranti" i skolorna, så att alla barn ska få se scenkonst vid något/några tillfällen, men det framgår inte om det betyder mer professionell scenkonst i skolorna eller bara en annan fördelning. Hos SD hittade jag inget valmanifest för i år, men partiet har sagt sig vilja lägga ner Scenkonstbolaget, alltså medvetet sänka nivån i Sundsvalls kulturliv.

Med tanke på att detta är vad partierna vill ha fyra år på sig att genomföra är det rätt magert, föga mer än status quo med ett par undantag. När partierna prioriterar ner kulturfrågorna missar de många poäng från väljarna och även goodwill från omvärlden, eftersom kulturstäder har hög status hos människor. Jag tror dessutom att många av oss kulturintresserade gärna skulle rösta på ett annat parti än vi annars skulle ha gjort i kommunvalet, om partiet visade intresse och handlingskraft i kulturfrågor. Och vi är inte så få som vi ibland framställs.

Just nu skulle nog många sluta upp bakom den gamla tanken att Sundsvall bör vara en kultur- och kunskapsstad, även inför omvärlden. Inte minst med Umeå att tävla med när människor överväger att flytta norrut.

"En kulturdriven kommun" är en lika god slogan som många andra som synts under denna valkampanj.

Mer läsning

Annons