Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturkorrar försvinner från landsorten

Efter bara ett år lövar SVT av sitt kulturella flaggskepp "Sverige".
Korrespondenterna ute i landet försvinner och de lokala inslagen blir bara repriser på lokalstationernas eget material.

Annons
Inför 2004 lovade SVT:s ledning att satsa på ett rikstäckande kulturprogram, som skulle sändas från Sundsvall. Det var i samma veva som Röda rummet lades ner och stora nedskärningar drabbade många stationer.
Men programmet blev försenat, ledare hoppade av och Sundsvall drogs vid näsan när programmet i stället placerades i Malmö. Riksbevakningen skulle dock klaras genom elva lokala kulturkorrespondenter.
Nu pyser de en gång så stolta anti-storstadsfixeringsplanerna ihop än mer. I går beslutades att de elva halvtidstjänsterna ute i landet dras in.
Jag har också arbetat för Mittnytt och Kulturnyheterna och har fast tjänst, så det är inte synd om mig. Förloraren är kulturbevakningen i ytterområdena. Från Malmö blir det svårt att bevaka vårt län och området längre norrut, säger Anna-Karin Lundh, som varit en av de elva för Västernorrlands och Jämtlands räkning.
Trots nedskärningar skulle kulturen ändå få synas. Det stod först bland ledningens nyårslöften och det löftet är sviket, säger hon.
SVT-ledningen har sagt sig vilja täcka landet genom att reprisera lokala inslag från Kulturnyheterna.
Men då blir det ett annat program. Dessutom görs det redan i exempelvis Landet runt, säger Anna-Karin Lundh.
En orsak till att kulturen måste spara är, enligt genrechefen Ozan Sunar, att bevakningen av nästa års val, OS och fotbolls-VM kommer att sluka mycket resurser. Det borde ha gått att lösa med god planering, tycker Anna-Karin Lundh.
Att det blir val och stora sportevenemang under 2006 borde inte vara någon överraskning, säger hon.

Mer läsning

Annons