Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KULTURNOTISER

Annons
Walter Kempowski får Thomas Mann-priset

Författaren Walter Kempowski belönas med Thomas Mann-priset som staden Lübeck delar ut vart tredje år, skriver Der Spiegel. Prissumman är på 10 000 euro, alltså omkring 93 000 svenska kronor. Den 76-årige författaren bor i Nartum nära Bremen och har bland annat skrivit "Im Block" och den nio band tjocka "Deutche Chronik". Prisjuryn framhåller att han ger vanliga människor en röst i sina böcker och systematiskt inför ett demokratiskt element i litteraturen.
Prisutdelningen inleder ett veckolångt firande av Thomas Mann, som dog den 12 augusti för 50 år sedan. Mann föddes i Lübeck år 1875 och fick Nobelpriset i litteratur 1929 med hänvisning till romanen "Buddenbrooks". (PM)

Ungt svenskt mode på Svensk Form

Kläder inspirerade av kostymfilmer, drömmar och fantasier visas i utställningen "Ungt svensk mode" på Svensk Form i Stockholm den 16-28 augusti. Den unge modedesignern Martin Bergström har i samarbete med skräddaren Laila Duran skapat kläder av jacquardsiden, med mönster från 1700-talet. De har hämtat inspiration från Marisa Berensons rollfigur i filmklassikern "Barry Lyndon" i sina textila objekt.
Rita Saardis kollektion bygger däremot helt på drömmar och fantasi. Pärlapplikationer, blommor, volanger, spets, band, fåglar och fjärilar används i kläderna som ibland påminner om flygande pappersdrakar. (PM)

Tidning ber om ursäkt för John Irving-recension

Författaren John Irving fick en dålig recension i Washington Post för sin senaste bok "Until I find you". Han skrev ett brev till tidningen och påpekade att Marianne Wiggins, som skrev recensionen, hade en personlig relation till honom och därför inte borde ha fått recenserat boken. Wiggins, som själv är författare var tidigare gift med Irvings nära vän Salman Rushdie och de båda har umgåtts privat. Nu ber Washington Post om ursäkt och säger att om de hade vetat om att Wiggins tidigare umgåtts med Irving hade hon aldrig fått skriva recensionen, uppger nyhetsbyrån AP. (PM)

Poeten Vizma Belsevica död

Den lettiska poeten Vizma Belsevica har avlidit, 74 år gammal. Hennes poesi gav henne många beundrare, men det var med den självbiografiska sviten om flickan Bille som hon gjorde sig känd för den stora internationella publiken.
Vizma Belsevicas böcker översattes till 20 språk och hon nämndes ofta som en tänkbar Nobelpriskandidat. Under Sovjettiden sågs hon som en obekväm motståndare till regimen och belades med publiceringsförbud. Enligt Svenska Dagbladet fick hon epitetet "Samvetets röst i poesin" av sin svenske översättare Juris Kronbergs. Hela Bille-sviten finns översatt till svenska och flera av hennes diktsamlingar finns också att läsa på svenska.
Hon var god vän med Tomas Tranströmer och fick 1998 ta emot Tomas Tranströmer-priset som instiftats av Västerås stad.
Vizma Belsevica drabbades för några år sedan av en stroke. En hjärtattack avslutade hennes liv på lördagen i hemmet i Riga. (PM)


Dan Brown vann tvist om plagieringDan Brown vann tvist om plagiering

Dan Brown, författaren till bästsäljaren "Da Vincikoden", vann rättstvisten där han anklagades för att ha plagierat en annan författares romaner, skriver BBC News. Författaren Lewis Perdue hävdade att Brown hade stulit element ur hans romaner "Daughter of God" (2000) och "The Da Vinci Legacy" (1983). För det krävde han 150 miljoner dollar i skadestånd, det vill säga 1,1 miljard svenska kronor. Men enligt domslutet ligger likheterna på ett generellt och idémässigt plan som inte täcks av upphovsrätten. (PM)


Mer läsning

Annons