Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturrådet satsar på Sundsvalls småteatrar

Efter några år när Sundsvalls fria teatergrupper lagt av eller lagt ner på löpande band tycks en vändning vara i sikte. Kulturrådet har på ett drygt år öst cirka tre kvarts miljon över Sundsvalls småteatrar.

Annons
Nyligen fick Teater Äsch 100 000 kronor till sin nya produktion, en uppsättning av Strindbergs Fadren för ungdomar från och med årskurs nio, från Statens kulturråd.
För knappt ett år sedan inhöstade gruppen 250 000 kronor till barnproduktionen Till höger om månen. I december toppade Cirkus Elvira med att kamma hem 300 000 till sin pjäs Pojken på stranden.
Den här gången hade inte Teater Äsch ens fått klartecken från lokala bidragsgivare för medfinansiering, något som kulturrådet annars är noga med.
Det tycks ha sett mellan fingrarna med det, säger Marie Lundblom i Teater Äsch.
Tidigare såg vi tendenser att vi fick stöd när vi satsade på dramatisering av böcker. Det här ger snarare ett hum om att kulturrådet tycker att Sundsvalls fria grupper är viktiga, säger hon.
Med bidraget i hand kan hon säga säkert att undgomsvarianten av Fadren blir av. Troligen blir det en delad spelperiod med premiär i november och turné under våren 2006.
Nu hoppas vi bara på att det händer något bra på regional nivå också, säger Marie Lundblom.
Sundsvalls för närvarande aktiva fria teatergrupper är förutom Äsch och Cirkus Elvira också Kulturföreningen Soja.

Mer läsning

Annons