Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskymning hotar finsk TV

Annons
Finlands television befinner sig i gungning. TV-rutan har redan svartnat ett halvt dygn sedan personalen på de statliga kanalerna marscherat ut i protest mot aviserade nedskärningar. Detsamma hände på Bonnierägda finska reklamtelevisionen MTV3. Den utmarschen drabbade "bara" nyheterna och aktualitetsprogrammen. Om bara tekniken hålls på plats kan reklamkanalen sända hur mycket filmer och såpoperor som helst.

Sammanlagt kan det röra sig om närmare 700 personer, som skall bort under de närmaste tre åren. Redan i oktober blir det förhandlingar om direkt uppsägning av 250 på den statliga sidan.

Finska radion och televisionens nye chef Mikael Jungner, som inte är finlandssvensk trots sitt namn, har efter några månader "upptäckt" att hans bolag har för mycket personalresurser till sitt förfogande. Nu skall man göra bättre program med mindre personal.

Jungner fick mycket snabbt en åthutning av Sveriges radio- och tv-anställdas förbund som vände sig direkt till de statliga kanalernas styrande organ i Finland. Från svensk sida påpekar man att det är ödesdigert att minska den fastanställda personalen. Ett radio- och tv-bolag som vill fullgöra sitt public service-uppdrag kan inte förlita sig på flera tillfälliga medarbetare och utomstående leverantörer.

Den finske radio- och tv-chefen hör emellertid till den nya typ av företagsledare som inte tar intryck av kritik. En svart tv-ruta under en kväll utlöser inte en folkstorm i ett land, som är mera bekymrat över ett finska fotbollslandslaget nyligen spelade 0-0 mot Andorra (där det lär finnas 300 registrerade spelare!). Det var ett s.k. bottennapp.

Finland och Sverige förmedlar tv-program till varandra. Det har pågått i två decennier, men har nu blivit för dyrt för Finland. Så Jungner föreslog i sitt nedskärningssvep att utsändningen av SVT Europa skall upphöra. Men där fick han mothugg av politikerna, som bordlade frågan i förvaltningsrådet.

Nu har samtal inletts mellan regeringarna, kulturminister Leif Pagrotsky och andra finansministern Maj Wideroos i Helsingfors. Skillnaden i ministrarnas ställning beror delvis på att det finska tv-programmet i Sverige finansieras över statsbudgeten medan SVT-programmen till Finland betalas med licensmedel. Frågan är om Finland nu skall införa motsvarande system och försöka ändra beräkningsgrunderna för ersättningarna enligt upphovsmannarätten. Nu betalar Finland för sändningsrätten som om alla i hela landet skulle titta på programmen. Så är det ju inte.

På MTV3 försäkrar man att Bonniers, som rätt nyligen köpte upp bolaget, inte ligger bakom nedskärningshotet. Det dikteras enbart av att bolagets reklaminkomster har minskat med 2 % samtidigt som hela reklampotten i landet kan uppvisa en ökning på 4 %. Men steget är förvisso inte långt från tanken - hur ägarna kommer att reagera om trenden fortsätter - till handling för att undvika denna reaktion. Äganderätten är den osynlig hand som styr verksamheten, åtminstone i ett reklambolag, var så säker.

Kulturskymningen ligger hotande nära framför allt i televisionen, där man måste satsa på skyhögt dyra idrottsevenemang, filmer och såpoperor och "visor från nöjets estrader". I det sällskapet kommer kulturen i kläm. Det har kanske varit så länge men nu har den negativa utvecklingen accelererat.

Medan kulturpersonligheterna och intresseorganisationer tycks ligga lågt i denna
fråga kommer ett visst ljus i tunneln från ett oväntat håll. Den nya kommunikationsministern Susanna Huovinen, socialdemokrat, 33 år och regeringens yngsta minister, har starkast tagit ställning för ett mångsidigt programutbud. Hon vill också försvara den finlandssvenska programverksamhetens existens.

Nu hör det till saken att radio och tv-frågorna handhas sedan gammalt av kommunikationsministeriet och inte av kulturdepartementet. Vad hon kan göra är sedan en annan sak. Hon kan inte direkt ingripa i programverksamheten men "riktlinjerna" och lagstiftningsförslag hör till hennes bord. Å andra sidan lyder radion också under riksdagen, som utser förvaltningsrådet, som utser chefdirektören. Det är en komplicerad modell med många aktörer. Huovinens initiativ är i alla fall löftesrikt.

När Huovinen framträdde i televisionen lär hennes mycket unge son ha sagt hemma att "Mumin är bättre". Ur barnamun osv. Det visar på ett enkelt sätt hur god litteratur skapar förebilder som är hållbara i dagens tumultartade värld.

Mer läsning

Annons