Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landskap: Naturen förvandlad till antikvitet

/

Landskap (1:6)

Annons
På något vis känns det som om naturen aldrig släppt greppet om bildkonsten. Visst har mycket hänt sedan nationalromantiken och modernismen då landskapet var ett självklart motiv, men fortfarande dyker naturen upp som ett av de kanske mest seglivade ämnena i den samtida konsten.
Framförallt har relationen människa och natur kommit att förändras. Om 1800-talets konstnär sökte en sublim och närmast religiös upplevelse i landskapet, verkar förhållandet idag vara det omvända; naturen är något som konstnären mer känner skuld inför. Den är något som hemsökts av miljöförstöring och kommersiell exploatering.
Den finske konstnären Ilkka Halso har arbetat med just miljöförstöring som ämne i sin konst. I en stor fotografisk serie kallad Restaureringar, har han iscensatt gigantiska byggarbetsplatser ute i skogen, där träd, mossor och stenar varsamt renoveras. Alla tekniska attribut som hör till en omfattande restaurering finns där; presenningarna, byggnadsställningarna, strålkastarna.
På sätt och vis påminner Ilkka Halsos bilder om den restaurering som konservatorerer gör på antikviteter; Halso förvandlar naturen till en antikvitet. Samtidigt riktar han uppmärksamheten mot det som i grunden är orsaken till att naturen blivit en antikvitet; den teknologi som räddar naturen är samma teknologi som förstör den.

Mer läsning

Annons