Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landskapet och människan

/

Annons
Som motivvärld betraktat måste Island räknas som en av de mest exotiska och mytiska platserna på jorden. Island är platsen där branta fjäll plötsligt reser sig ur havet och där kokande lava sprutar upp ur iskalla glaciärer.
Verklighetens Island är lite mer sammansatt än mytens; som ö betraktat ligger det ganska isolerat mellan Europa och Nordamerika. Behovet av kommunikation och kontakt med en utanförliggande värld, har skapat en mental topografi som är lika utpräglad som naturens.
Detta är också ämnena i Katrin Sigurdardottirs konst. I flera verk har hon använt det isländska landskapet som en metafor för individens relation till omvärlden. Installationen High Plane 3 föreställer ett drömskt landskap i ljusblått och vitt; ur det tomma havet sticker några fjäll upp sina toppar i vad som liknar ett försök till beröring.
Det är ett fyndigt verk; som betraktare måste man nämligen klättra upp för en brant stege för att kunna se installationen. Med huvudet uppstucket i ett trångt hål möter man plötsligt blicken från en annnan betraktare, på en annan stege, i ett annat trångt hål.
Katrin Sigurdadottirs konst handlar i grunden om landskapets makt över vår kropp; om driften att besegra det, men också om sorgen att förlora det.

Mer läsning

Annons