Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länken till pianots guldålder

Annons
Inspelningar med Earl Wild
Pearl/Ivory Classics

Den amerikanske pianisten Earl Wild är med sina 90 år den sista levande länken till pianots gyllene tidsålder, decennierna kring 1900. Han är fortfarande aktiv och spelar med en lätthet och förfining som de flesta pianister bara kan drömma om. På Pearl GEM 0091 och Ivory Classics 74003 presenteras den 30-årige Wild. Hans eklektiska val av musik gör sig påmind på Pearl-skivan: ett framförande av Buxtehudes svit i d-moll följs av Hindemiths tredje pianosonat; båda spelade med verklig insikt om musikens innehåll. Än mer intressant är Ivory-utgåvan, med framför allt en av de allra bäst Lisztsonaterna på skiva. Kontrollerad kraft och virtuositet som med förbluffande lätthet förmedlar musikens mångfacetterade innehåll. Briljanta stycken av Mendelssohn och MacDowell bekräftar Wilds mästerskap. Medan Pearl-skivan ibland röjer upptagningarnas ålder med knaster ljuder Ivory-cd:n med föredömligt få störningar.
Liksom de flesta framstående pianovirtuoser skriver Wild egna arrangemang. En samling med 18 av hans transkriptioner av Rachmaninovs sånger (Ivory 74001) är verkliga pianopärlor. Den klangliga värmen och kontrapunktisk flerskiktningen påminner om Rachmaninovs egna pianoverk. Något ojämn ljudupptagning som i de flesta fall dock är naturlig och tydlig.
Med sin pianosonat från 2000 torde Earl Wild vara en av de äldsta aktiva kompositörerna. Det här är ett både virtuost och humoristiskt verk här finns till exempel en latininspirerad final som Wild spelar med världsvan espri men där så behövs även med stort eftertryck. På samma skiva (Ivory 71005) ryms även sonater av Barber, Stravinskij och Paul Hindemith. En imponerande auktoritet och uttrycksmässig klarhet präglar tolkningarna. Skivan klingar dock tyvärr något instängt.
Lisztinspelningarna från 1970- och 1980-talet på Ivory 73002 är storartade exempel på Earl Wilds pianokonst. Kortare stycken som "La legeriezza", "Un Sospiro" och ett urval av tre Paganinietyder tolkas med en häpnadsväckande bravur, där pärlande skalor och oktavpassager kopplas samman till en gnistrande helhet. En monumentalt storslagen "Funérailles" och en nostalgiskt eftertänksam "Ricordanza" ger prov på mer episka kvaliteter i det här skiftningsrika Liszt-albumet. Tydliga om något vassa inspelningar
Den senaste Ivory-cd:n (73005) är ett obestridligt bevis på att Earl Wild fortfarande är bland de allra främsta pianisterna. En härlig blandning av romantiskt mäktig pianomusik (Balakirevs första pianosonat), skön barock (Wilds eget arrangemang av en konsertsats av Marcello), wienklassicism (Beethovens 32 variationer i c-moll) och Wilds virtuosa version av "Mexican Hat Dance" lär knappast göra någon pianoentusiast besviken. Mästerliga framföranden av en då 88-årig legend. Väldefinierad inspelning.

Mer läsning

Annons