Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Gustafsson-stipendiaten Saga Wallander: ”Jag kommer fortsätta med skrivandet på ett eller annat vis”

I maj tilldelades Saga Wallander VLT:s stipendium till Lars Gustafssons minne.
Då arbetade hon på en pastabar i Berlin, läste tyska och skrev på sin fritid. Nu går hon skrivarlinjen på Skurups folkhögskola och ser ett skrivande liv framför sig.
– Jag kommer att fortsätta med skrivandet på ett eller annat vis, säger Saga Wallander. 

Annons

Efter att hon fick stipendiesumman på 50 000 kronor i maj ägnade Saga Wallander sommaren åt att bara skriva i favoritstaden Berlin som hon då hade bott i under ett halvår.  

– Jag sa upp mig från mitt jobb och skrev på ett romanprojekt jag arbetar med, säger Saga Wallander.

I maj tilldelades Saga Wallander årets  stipendium till Lars Gustafssons minne på 50 000 kronor.

När stipendiejuryn läste nu 20-åriga Saga Wallanders diktepos ”Platser (Det finns ingen tystnad i mig)” stod det snart klart att hon var årets stipendiat. Saga Wallander skildrar tre generationer kvinnor samt den moderna svenska kvinnohistorien och samhällsutvecklingen i en poetisk berättelse som sträcker sig från hennes mammas och mormors liv i jämtländska Handsjöbyn till hennes egen uppväxt i Bohuslän och Göteborg. I ett djärvt och humoristiskt språk utforskar hon frågor kring kön, klass och relationen mellan stad och landsbygd i samtidens Sverige.

– Min roman fortsätter på samma tema, jag utforskar platsens betydelse och hur kulturen på en liten ort kan se ut.

Saga Wallander utanför Lars Gustafssons gamla  författarbostad på Kyrkbacken i Västerås.

Men det var på håret att Saga Wallander tilldelades årets Lars Gustafsson-stipendium. I allra sista stund kom hon på att hon kunde söka stipendiet.

– Jag hade sökt året innan och så kom jag på allra sista ansökningsdagen att jag kunde söka igen och skickade in en ansökan på ren chansning… och det gick ju bra!

Saga Wallander har skrivit den fina klass- och kvinnoskildringen

När Saga Wallander sökte stipendiet hade hon inte läst särskilt mycket av Lars Gustafsson, det sträckte sig till dikten ”Elegi över en död labrador”, som hon i och för sig tyckte mycket om.

– Men nu under sommaren läste jag ”Tennisspelarna” också och den tycker jag är väldigt bra.

Stipendiet på 50 000 kronor fick också Saga Wallander att upptäcka Lars Gustafssons rika författarskap.

För att tilldelas stipendiet måste stipendiaten verka i Lars Gustafssons anda, något som stipendiejuryn såg i Saga Wallanders texter och som hon själv nu fått upp ögonen för. Utöver samhällsintresset och intresset för att skildra geografins betydelse för att forma den personliga identiteten, ser hon också likheter i deras berättande.

– Vi har lite samma sorts sträva humor på något vis, det tycker jag om.

Stipendiet på 50 000 kronor uppmuntrade Saga Wallander att fortsätta med skrivandet och nu går hon på den anrika skrivarlinjen på Skurups folkhögskola.

Nu har hon lämnat Berlin och flyttat till Skåne där hon läser den aktade skrivarlinjen på Skurups folkhögskola. 

– Det är mycket tack vare stipendiet som bestämde mig för att fortsätta utveckla skrivandet. Nu kommer jag gå på Skurup i högst två år och sedan kommer jag fortsätta att utbilda mig inom skrivandet. Jag funderar på att läsa till journalist eller kanske till översättare. Jag kommer fortsätta med skrivandet på ett eller annat vis.

Vill du bli vår näste Lars Gustafsson-stipendiat?

Du som är mellan 16 och 21 år kan söka stipendiet som tilldelas en ung skribent som verkar i Lars Gustafssons anda.

Ansökan med bifogat alster (skrivet på svenska) för stipendiejuryn att bedöma skickas senast 1 mars 2019 till erik.jersenius@mittmedia.se eller Kulturredaktör Erik Jersenius, VLT, Box 3, 721 03 Västerås.

Västeråsförfattaren Lars Gustafsson gick bort den 2 april 2016 79 år gammal, efter sig lämnade han uppemot hundra publicerade verk. Foto: Benjamin Gustafsson

Om VLT:s Stipendium till Lars Gustafssons minne

Sedan 2017 tilldelas varje år på Lars Gustafssons födelsedag den 17 maj ett stipendium på 50 000 kronor till en ung skribent mellan 16 och 21 år som verkar i Lars Gustafssons anda.

Stipendiet till hans minne är instiftat av VLT i ett gemensamt initiativ med Lars Luttropp, tidigare kommunalråd i Västerås. Stipendiaten utses av en jury bestående av Agneta Blomqvist, författare och Lars Gustafssons maka, Gunilla Kindstrand, kulturjournalist, Anders Lif, författare och journalist, Crister Enander, kritiker och författare samt Erik Jersenius (juryordförande), VLT:s kulturredaktör.

Om Lars Gustafsson

Västeråssonen och författaren Lars Gustafsson gick bort 79 år gammal den 2 april 2016 och lämnade efter sig uppemot hundra verk. Han föddes och växte upp i Västerås och arbetade som reporter på VLT innan just ett stipendium gjorde det möjligt för honom att ge sig ut i världen för studier i Oxford och Uppsala.

Lars Gustafsson var en internationellt mångfaldigt prisad författare, poet, filosof och samhällsdebattör. I hans rika litterära produktion märks verk som romansviten ”Sprickorna i muren” och satiren ”Tennisspelarna”.

Vår första stipendiat Amanda Rudelius har nu nominerats till Lilla Augustpriset. Läs intervjun med henne här: VLT:s Lars Gustafsson-stipendiat Amanda Rudelius nominerad till Lilla Augustpriset

Annons