Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legendariska rumäner ute på turné

/

På tisdag är det dags.
Då kommer det världskända romska bandet Taraf de Haïdouks till Sundsvall och Tonhallen. Och flera konserter är inplanerade.

Annons

Taraf de Haïdouks, fritt översatt "hejduk-bandet" eller "de laglösas gäng", kommer från den lilla staden Clejani i södra Rumänien. De var ett av de första banden som surfade på den västeuropeiska vågen av förtjusning över balkanmusik och musik från det forna Östeuropa – det skulle vara fartfyllt, känslosamt, stökigt och dansant.

I mer än 25 år har den brokiga gruppen tagit sig an allt från smäktande kärlekssånger, pittoreska danslåtar, hetsiga virvlande melodier och glädjetjutande instrumentaler. Stränginstrumenten står ofta i centrum, fioler och cimbalom tävlar om uppmärksamheten med dragspel och flöjter.

Tisdagen den 22 september spelar Taraf de Haïdouks i Tonhallen. I Ångermanland gör bandet tre spelningar: På Metropol i Härnösand den 21 september, på Hullsta Gård i Sollefteå den 25 september, och på Folkan i Örnsköldsvik den 26.

– Det finns många fantastiska musiker runt om i världen med romsk anknytning, men enligt många är Taraf de Haïdouks världens bästa romska musikgrupp, har Ulf Ödmark, ordförande för Örnsköldsviks Folkmusikförening, sagt i en tidigare intervju.

Recensenter världen över har varit lyriska. Daily Telegraph skriver om en extraordinär liveföreställning utöver det vanliga – en magisk mix av kvicksilversnabba melodier, enastående instrumentala solon, jordnära sånger om förlorad kärlek och upproriskt vildsinta bröllopssånger.

Virtuost, passionerat, andlöst, intensivt glädjefylltär ord som återkommer. Så den som känner för en vitamininjektion i höstmörkret kanske inte ska missa när Taraf de Haïdouks kommer till en scen nära dig.

Mer läsning

Annons