Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Kallenberg vill visa de osynliggjorda

—Arbetarklassen är osynliggjord i dagens samhälle. Det skrivs mycket om journalister och kriminalpoliser, som tidigare läkarromaner, men knappast aldrig om vanliga lastbilschaffisar eller servitriser. I sin nya bok Coola Krogen berättar Lena Kallenberg om en ung flicka, som börjar arbeta som servitris på en krog i Stockholm och hamnar i en spännande men våldsfylld värld.

Annons
Restauranger och krogliv förekommer ofta i medier. Gärna i samband med svarta affärer, uppgörelser mellan olika kriminella gäng, diskriminering av invandrarungdomar på krogar.
Välkända krögare presenteras i stort uppslagna reportage.
Men var är restaurangpersonalen? Vilka arbetar på krogen?
Lena Kallenberg har inför sin senaste bok Coola Krogen gjort ett omfattande förarbete. Under ett par års tid har hon intervjuat många anställda, provat på att arbeta på olika ställen, följt med polisens krogpatruller.
Efter boken Apelsinflickan, en roman om fattiga unga flickor som hamnar bland prostituerade i 1880-talets Stockholm, kallades hon en kvinnornas Fogelström.
Hon beundrar också honom, men mer för hans forskargärning än för hans skrivande.
Mina litterära favoriter är mer Ivar Lo, Aksel Sandemose och Tove Ditlevsen. Hennes ungdomsböcker har betytt mycket för mig. Jag kände igen mig i hennes berättelser.
Jag växte själv upp i Stockholm, på Söder som var fattigt då. Jag minns att vi blev obligatoriskt skrubbade i skolan en gång i veckan.
Lena växte upp i en politiskt medveten och läsande miljö. Hon har själv provat på flera yrken, bland annat som telefonist, städerska och lärare, innan hon började skriva. Debuten kom 1983 med Barnens Flora, som hon skrev tillsammans med Bisse Falk. Sedan dess har det blivit nära 40 böcker.
Min egen favorit är nog romanen \"I krig och kärlek\", även den med en servitris i centrum. Elna, vars förebild är Lenas farmor, blir kär i Freddi, en antifascistisk flykting från Österrike, som i Sverige hamnar i fängelser och läger. Samtidigt sätts Elnas farfar som är kommunist i arbetsläger.
Den nya romanen har en bakgrund i att Lena träffade Barbro Andersson från Hotell- och Restaurangfacket på ett seminarium. Lena ville skriva en roman om en ung tjej på väg ut i arbetslivet och Barbro hjälpte henne med kontakter bland restauranganställda.
Förlaget En Bok För Alla nappade på idén och drygt två år senare ligger nu Coola Krogen klar på borden. En roman som bygger på verkliga händelser.
Gloria, en ung tjej från Tierp, flyttar till Stockholm med drömmar om ett välavlönat arbete och en egen fiskrestaurang. Hennes kamrater från restaurangskolan drömde om att bli stjärnkrögare. Det var ju medias bild av yrket. I verkligheten hamnar många i grillkiosken eller McDonalds. Eller kanske som nerdrogad prostituerad i en värld full av kriminalitet, våld och droger.
Jag ville skildra en yrkesgrupp som är nästan totalt osynlig i litteraturen. Och det är en spännande bransch att skildra. Restauranglivet som mötesplats, med mat och dryck, arbetsglädje och yrkeskunskap.
Lena berättar att hon själv nästan bodde på Sofia Folkskolas bibliotek under skoltiden. Nu är hon vid sidan av skrivandet aktiv i Författarförbundets biblioteksråd, för att rädda våra bibliotek.
Lena tipsar gärna om ett positivt exempel, två nyöppnade vägkrogsbibliotek, i Tönnebro och Klevshult. Där kan lastbilschaffisar och restaurangpersonal låna böcker och ljudböcker. David Ericsson och Lena Kallenberg är givna där. Biblioteken, som ska bli fyra är det tänkt, stöds av Statens Kulturråd/Kultur i Arbetslivet och invigdes av fackliga representanter som talade om vikten av att medlemmar läser böcker.
Sådant förpliktar, säger Lena, som själv känner en skyldighet att synliggöra den i litteraturen osynliga arbetarklassen.
Nu blir det eventuellt ett uppehåll vad gäller egna böcker för Lena Kallenberg. En skådespelare har tagit kontakt med henne, så nästa text, avslöjar hon, kanske blir för teatern.
21 juni kommer Lena Kallenberg till Sundsvall och Casino Cosmopol, där hon ska berätta om den nya boken.

Mer läsning

Annons