Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linnea från Söråker får dansjobb i Karlstad

/

När Dans i Värmland ville ha ungdomar till sommarpraktik sökte 200 dansintresserade.
Linnéa Martinsson från Söråker var en av 24 som fick jobb och repeterar nu koreografin Dream Teams inför utomhusföreställningar i slutet av juli.

Annons
Det är sjunde året Dans i Värmland ordnar sitt praktikprojekt Drömsommarjobbet. Hälften av ungdomarna dansar för koreograf Carl Olof Berg och den andra hälften arbetar med en gästkoreograf.
Målet är sammanlagt 16 utomhusföreställningar på torget i Karlstad, som i år ges den 20-23 juli. I fjol sågs föreställningarna av 4 000 personer.
Linnéa Martinsson från Söråker är en av de utvalda. Hon har just avslutat första gymnasieåret på Kungliga Svenska Balettskolan, dit hon sökte efter att ha gått ut nian på hemmaplan.
Jag praoade på gymnasiets estetlinje och läraren där rekommenderade mig att söka in här i Stockholm. Jag dansade inte så mycket innan jag kom hit, men gick i rytmisk gymnastik, säger hon.
Därmed är hon ganska ovanlig i sin nuvarande skola, där de flesta elever kommer från balettskolor och andra dansverksamheter.
Jag hade väl känsla för det, och så vad jag ju vältränad, säger hon.
Hon utbildar sig inom modern dans men dansar också klassisk balett nästan varje dag för att lära sig olika tekniker och skaffa ett brett kunnande. När hon gått färdigt sin utbildning, som kombinerar dans med vanliga gymnasieämnen, söker hon jobb. Om hon söker Balettakademin är det bara för en påbyggnadskurs - i övrigt är hon yrkesutbildad och klar.
I Karlstad övar hon och de andra ungdomarna, hälften från Karlstad och hälften från övriga landet, i fyra veckor innan det är dags för premiär.
Jag är i Carl Olof Bergs grupp och vi lär in ett verk som han har gjort, Dream Teams. Men han vill också att vi ska jobba en hel del på känsla och ge bidrag till det färdiga resultatet. Det är jättekul, säger Linnéa Martinsson.

Mer läsning

Annons