Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litterär cup

Annons
Sport kan man tävla i. Ja, hela den moderna idrottens ideologiska grund är tävling. Den som är snabbast vinner. Laget som gör flest mål vinner. Kan man tävla i kultur? Schlagertävlingar och filmfestivaler är ett svar. I litteratur tävlar man normalt inte, men alla litterära priser kan väl uppfattas som en slags tävlingar.

Litterära tävlingar som påminner om fotbollsturneringar skakar nog de flesta litteraturintresserade på huvudet åt. Det har man inte gjort på den litterära nättidningen "The Morning News." Istället har man arrangerat något som bäst kan beskrivas som en cupturnering i litteratur ­ "The First annual TMN tournament of Books."

Domare var redaktionen på TMN och litterära bloggare. I den litterära cuptävlingen hade hälften av titlarna hämtats från det senaste årets litterära topplistor. Den andra hälften var redaktionens personliga favoriter.

Sexton titlar deltog i tävlingen. I den ena semifinalen vann Philip Roths "The Plot Against America" över Andrew Womacks "Judge." I den andra vann David Mitchells "Cloud Atlas" över Tom Wolfes "I am Charlotte Simmons". I finalen vann "Cloud Atlas." En litterärt avancerad novellsamling som segrare! Ingen kan anklaga de enväldiga domarna för publikfrieri. "The First annual TMN tournament of Books" har blivit en klicksuccé. Intresserade kan själva kolla på nätet.
www.themorningnews.org/tob/

Mer läsning

Annons