Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lögn föder lögn

Annons
Lögnen är så lätt att ta till. Men så svår att bli kvitt.
En politisk lögn i januari 2003 briserar nu i en kletig skandal i Washington. Då, i januari 2003, påstod president George W Bush att Irak hade försökt köpa stora mängder uran i Niger, ett led i uppbyggnaden av massförstörelsevapen. Och för Bush ett led i krigsförberedelserna.
Lögnen avslöjades snart. En erfaren yrkesdiplomat, Joseph Wilson IV, som själv var USA:s ambassadör i Bagdad då Irak angrep Kuweit 1990, undersökte saken på plats. Påståendet var helt falskt.
Detta avslöjade han en artikel i New York Times sommaren 2003.
Jag måste, skriver han nu i Los Angeles Times, skriva den, "för jag menar att medborgarna i en demokrati är ansvariga för vad regeringen gör och säger i deras namn". Jag visste att Bush inte talat sanning. Och jag visste att Vita huset visste.
Sedan dess har regeringstjänstemän gjort hans och hans fru Valerie Plames liv till ett helvete, skriver han. Via läckor avslöjades det att Valerie var hemlig CIA-agent, som en hämnd mot familjen och en varning till andra krigskritiker.
Utvalda medier spelade med i detta styrda läckage. Och frågan måste nu bli hur mycket viktiga medier också spelade med i att sprida Bush-administrationens falska påståenden om Iraks massförstörelsevapen. Självaste New York Times är i gungning.
Men lögnen har nu hunnit upp budbäraren. Efter två års undersökningar åtalas stabschefen hos den ledande krigshöken vicepresident Dick Cheney, Lewis Libby, för mened. I försöken att täcka över läckan om CIA-agenten tog han till lögnen.
I grunden ligger den stora lögnen, den som USA använde för att invadera Irak. Detta krig har, med Wilsons ord, "slagit vårt internationella anseende i spillror och skadat vår militär. Det har försvagat USA, ökat hatet mot oss och gjort terroristattacker mot våra intressen mer troliga i framtiden".
Lögn föder nya lögner, lögn skapar misstro. Och, som Yrsa Stenius skriver i sin nya bok Lögnens olidliga lätthet: förverkat förtroende låter sig sällan återställas.
Det får nu inte bara Bush-ledningen utan också amerikanska medier erfara.


Mer läsning

Annons