Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lysande lektion i historia

BOK Robert Fisk: The Great War For Civilisation. Fourth Estate

Annons
Försenad. Försenad. Försenad. Så länge har jag läst meddelandena om försening att jag nästan givit upp hoppet om att Robert Fisks stora bok om krigen i Mellanöstern någonsin skulle utkomma. För tre veckor sedan damp boken ned. Jag har läst några timmar varje dag. Nu kan jag lägga den 1366 sidor tjocka boken till sidan. Med saknad.
Det är en glädje att förstå och lära även om det man lär och förstår fyller en med vrede och förtvivlan.
Ingen bok har lärt mig lika mycket om Mellanöstern. Att Robert Fisk hamnade där är en tillfällighet. 1976, när han bevakade revolutionen I Portugal, ringde hans redaktör och frågade om han ville ha Mellanöstern. Det ville han. Han har haft det sedan dess. Han skriver en del om hur han ser på sitt yrke. Soldier of the Press. Till skillnad från fadern som var vanlig soldat under första världskriget.
Fadern dog, 93 år gammal, för några år sedan. Bland de medaljer sonen ärvde fanns en som fadern mottagit för sina insatsater i det som kallades âThe Great War For Civilisation.â Det har blivit bokens titel. Jag har under flera år läst Robert Fisks reportage från Irak i The Independent. Att han var bra visste jag alltså i förväg, men att han är så bra 1366 sidor i följd är mer än jag vågat hoppas på.
Tidningar är bra på snabb information. Önskas fördjupningar måste man läsa mer. Fisk ger mer. Han ger historia, perspektiv, närvaro, ögonblicksbilder och analyser. Han har kunskaper och erfarenhet och han har haft modet att vara på platser där det är farligt att vara. Ja, han tycks ha varit överallt i Mellanöstern under de senaste trettio åren och han skriver om allt. Krig efter krig. Konflikt efter konflikt. Land efter land. Decennium efter decenium. Det är en njutning att läsa och lära.
Hatet mot USA går som en blodig tråd genom Mellan Österns moderna historia. USA talar gärna om demokrati när det passar. Passar det inte störtar man demokratiskt valda statsledare och installerar en diktator som passar amerikanska intressen. Iran är ett exempel. När shahen störtades visste jublet över hans fall inga gränser. Fisk var på plats och ger detaljer från ett blodigt regimskifte med stora demonstrationer som krävde att USA skulle utelämna shahen.
Shahen kom till makten 1953. Med hjälp av USA och Storbritanien störtades den demokratiska regeringen. âNästan alla, skriver Fisk, som hade förstört den iranska demokratin var nu döda ... Monty var den siste överlevande.â
Fisk söker upp den brittiske agenten Christopher Montague Woodhouse för att fråga âvarför vi hade valt att förstöra Irans enda sekulära demokrati.â Demokrati, svarar Monty, var det sista USA och Storbritanien var intresserade av. Man var i Iran för att installera en man som kunde leverera oljan. Under de kommande kvartsseklet levererade shahen 25 miljarder tunnor olja.
I USA diskuteras just nu om det inte är dags att invadera Iran. En inte särskiltd vågad gissning är att motiveringarna för att rättfärdiga ett angreppskrig kommer att påminna om de den menige brittiske soldaten Charles Dickens kunde läsa på den affisch han hade på vägen i sitt rum I Baghdad när den brittiska armén i mars 1917 hade intagit staden. Affischen var en kungörelse från Storbritaniens regering innan man angrep Irak:
âVåra arméer kommer inte till era städer och ert land som erövrare och fiender, men som befriare.â
De historiska parallellerna till dagens invasioner är uppenbara. Utan historiska kunskaper är det omöjligt att förstå vad som har hänt och vad som kommer att hända i Mellanöstern. Robert Fisks âThe Great War For Civilisationâ är en lång och lysande lektion i historia.


Mer läsning

Annons