Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäktig roman om familjen

/

BOK Joyce Carol Oates: Fallen. Översättning: Ulla Danielsson. Bonniers.

Annons
Är det osjälviskhet och ädelmod eller grumligare krafter som får samvetets röst att ljuda i människan? Och har vi rätt att offra våra närmaste för större mål? Det är två av de frågor som ljuder i Joyce Carol Oates mäktiga roman Fallen. Den handlar om familjen och vad den gör med oss.

Tiden är årtiondena efter 1950-talet. Platsen är trakterna kring Niagarafallen i Nordamerika.

Romanen är en spännande berättelse om mödrar som härskar medelst kärlek, om desperation och våldsam död i fallens skummande vattenmassor, om mytbildning kring levande och döda och om korruption och girighet som lade locket på när de kemiska industrierna tog över staden Niagara Fall och förgiftade hela stadsdelar.

En värld utan Gud är det människorna har att rätta sig efter och om han händelsevis finns så är han en makt som \"inte skiljer på gott och ont\". I den världen står de tillräkneliga i tjänst hos galenskapen, hur skulle annars den nyss timade Förintelsen kunna förklaras.

Joyce Carol Oates visar sig än en gång förmögen att kunna krypa en grupp människor under skinnet och avkläda dem inpå bara benen. Med bister ömhet visar hon också värdigheten hos sin maktlystna häxa till mamma, den sårbara, skrämda, stronga huvudpersonen Ariah Erskine-Burnaby. Denna lever i tron att hennes liv utspelas under en förbannelse och i hjälplös kärlek sätter hon sin stämpel på sina två söner och sin dotter, barnen som var tänkta att göra hennes liv fullkomligt.

Romanen börjar morgonen efter Ariahs bröllopsnatt. Hon är 29 år, prästdotter och fram till denna natt oskuld och driven in i äktenskapet av föräldrarna. När hon vaknar är mannen borta. Lika förtvivlad som hon över deras kärlekslösa famntag har han hoppat i fallen. Giftermål utan kärlek stämplas i denna bok som dödssynd av författaren, som återvänder till temat en andra gång. Då gäller det Ariahs yngste son.

I sju dagar och sju nätter irrar Ariah omkring i ovisshet om huruvida hon är änka eller inte. Så hittas kroppen och hon förvandlas till \"Änkebruden vid Fallen\".

Andlöst följer man sedan Oates berättelse om hur Ariah dras in i en våldsam kärlekshistoria med advokaten Dirk Burnaby. Den slutar i katastrof sedan han krossas när han gör till sitt ansvar att avslöja den miljöförstöring som orsakar missfall, barnadöd och sjukdom i staden Niagara Fall. Undergången initieras redan när Ariah föder sin förste son. Hon vet inte vilken av hennes två makar som avlat honom.

När yngsta barnet, dottern, just fyllt ett år trängs Dirk Burnabys bil av vägen straxt efter det hans korrumperade vänner sett till att han förlorat sin process. Han drunknar i fallen liksom Ariahs förste brudgum. Då har hon redan slängt ut honom för att han offrat familjen för sitt samvete. En hundvalp han ger barnen dagen innan han dör ges av Oates en arketypisk roll och spelar med under de ytterligare sexton år man får följa familjen Burnaby.

Egentligen är det en alldeles vanlig amerikansk 1950-talsfamilj Joyce Carol Oates vill skildra i en tid då filmens stjärnor var mall för hur man skulle se ut och agera och när frigörelsen från kyrkans grepp just påbörjats. Genom att hårddra de händelser den invecklas i accentuerar hon det som utspelas dagligen - då som nu - när mänskor svetsas samman av eller sliter sönder familjebanden.

Svagast är avsnitten omkring miljörättegången. Men om kärlek och relationer skriver Oates så att eldslågor slår ut. Och om den rädsla som kan drabba en människa när hon misstänker \"att det inte var någon speciell mening med ditt liv. Inte någon mening med dig och inte med mänskligheten heller\".


Mer läsning

Annons