Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med cykelharpa, glas och skidbas

Annons
Varieté Velociped
Medverkande: Erik Petersen, Bengt Johansson, Svante Drake
Vivansborg, Timrå

I tidernas begynnelse, innan det fanns Stradivariusvioliner och Steinwaypianon, spelade folk på allt som gav ljud ifrån sig. En del gör fortfarande så.
Varieté Velociped är en trio som använder det i och för sig gamla tricket att spela på saker som inte är tänkta att spela på. Men trion gör det ovanligt väl och genomtänkt. Här finns \"riktiga\" men gamla instrument som serpent, och här finns nyskapelser som cykelharpa och skidbas - ett ord som numera har en ny innebörd förutom landslagsledare: ett par hopbuntade skidor med strängar spända över, som man kan spela ståbas på.
Men trion är inte bara rolig utan finurlig och skicklig. Vuxna, och inte minst de barn Varietén spelar för under turnén runt Sundsvall och Timrå, lär sig att världen är full av oväntade ljud och att musik kan finnas där man minst anar det. De lär sig att örat är en gåva att aktivt lyssna med, inte bara att proppa fullt med obarmhärtigt skval.
Vem behöver instrument? tänker man när man hör Svante Drake härma slagverk med bara munnen, kroppen och en mikrofon. Sedan, när han kör techno, tänker man också: Vem behöver trummaskiner? Människan klarar ju musiken på egen hand - och mun.
Riktigt skickliga musiker är trion också. När Erik Petersen spelar Bachs Air genom att gnida på 28 vinglas, stämda i olika toner genom olika vatteninnehåll, och får fram flera stämmor av ljuvligt spröda små solstrålar av ljud är det rentav rörande. Likaså när han knäpper/gnider på finstämda cykelekrar i Johannes Brahms (Broms?) ungerska dans. Här kommer hela gruppen loss i ett sväng som nästan är konsertens höjdpunkt.
När Bengt Johansson drar Jussis paradnummer Till havs får barnen hjälpa till och skapa äkta havsstämning genom att \"storma\" med blåsbälg, dammsugare och hårtork. Det hela slutar i en version av Montis Czardas med glödande stråke på välspänd långkalsongresår, och med de flesta sextondelar på plats.
Den klassiska melodirikedomen lyfts fram i ny skepnad. Den rika värld av ljud som i vår tid lever dold under maskinbuller, struntprat och skvalsång hamnar i strålkastarljuset rejält. Och dessutom upptäcker man att hörseln, till skillnad från lukt, smak och känsel, är ett sinne med humor.

Mer läsning

Annons