Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med fin blick för mänskliga tillkortakommanden

/

Annons

Roland ogillar förändringar. Till titeln är han säkerhetsansvarig. Lika lite som han gillar förändringar gillar han konflikter. Vilket så klart kan vara ett problem som säkerhetsansvarig.

Men Roland vet vilka rundor han kan ta på butiksgolvet utan risk att behöva ertappa någon snattare. Eller rättare sagt, upptäcka en snattare samtidigt som någon butiksanställd ser scenen och förväntar sig en insats av Roland.

När berättelsen tar sin början har han just haft oturen att behöva göra ett ingripande och dessutom tvingats utföra en bestraffning han önskar han aldrig hade hittat på. Idén om en tjuvskylt bara slank ur honom under en av nye chefen Eriks morgonmöten. Roland ville bara bidra till den goda stämningen och stärka lagandan.

Det börjar köra ihop sig för Roland som hamnar längre och längre bort från den okomplicerade och konfliktfria vardag han önskar.

Jonas Karlsson har tecknat ytterligare en människa i livets mittfåra, som jobbar på och inte önskar sig några större extravaganser, som inte upplevt medvind i livet och som inte riktigt har den där sociala smidigheten. Omständigheter och drag som känns igen hos karaktärer från den tidigare kortromanen "God jul" om maktkamper kring en julpyntsprocess i ett kommunhus och framför allt från novellerna, som den avige Björn i novellen "Rummet i samlingen "Den perfekte vännen". Känslan av upprepning, att jag träffat personen förut, återkommer då och då.

Men det är ändå bra läsning. Karlsson har full kontroll på sin text med en fin blick för detaljerna. Sprickorna i tillvaron och de små förskjutningarna som i förlängningen får konsekvenser. Allra bäst är han i dialogerna, i de haltande samtalen mellan Roland och ortens ungdomar, eller hur språket, hos de mer slipade, kan användas för att skaffa sig makt och fördelar, sånt som inte Roland behärskar.

Mer läsning

Annons