Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med hetta om växthuseffekten

/

Annons
Oväder
Mark Lynas
Översättning av Ulf Gyllenhak
Ordfront

Det är något konstigt med vädret, säger allt fler. Våldsamma stormar och översvämningar inträffar numera årligen också på våra breddgrader. Jorden värms upp i en allt snabbare takt, glaciärer smälter och havsnivåer stiger. Vetenskapsmän höjer gränsen för den befarade temperaturhöjningen på jorden till 6 grader Celsius, samma höjning som orsakade massdöden i slutet av permperioden. Och detta är bara början om man ska tro Mark Lynas, miljöexpert och författare till boken \"Oväder\".
Han har rest kors och tvärs över jorden. På ögruppen Tuvalu i Stilla havet möter han öbor som uppmanar barnen att börja om någon annan stans eftersom ön kommer att sjunka i havet. I Peru (det land där hans far var brittisk ambassadör under några år på 80-talet) söker han upp Jacabambaglaciären som hans far minns som \"den vackraste platsen på jorden\", men som nu är helt borta.
Orsaken till förändringarna är växthuseffekten. Enligt Lynas skulle det behövas ett nytt Kyotoavtal, \"fem gånger så radikalt som det nuvarande\" för att bromsa den här utvecklingen.
För Lynas råder det ingen tvekan om att människan bär störst skuld till klimatförändringarna och han radar upp fakta som kan få en oinvigd att häpna. Så ung (30) och redan expert på alla frågor som rör miljön, ner till minsta ogräs: 95 procent av världens arter har dött ut. Arktis värms upp tio grader snabbare än i resten av världen. Ekosystemet i England hotas av ogräs från andra delar av världen och så vidare.
Men det finns röster som tror att förändringarna är en naturlig variation i klimatet, att 30 procent (inte 95) av arterna dött ut och att människans betydelse när det gäller den globala temperaturhöjningen är ytterst marginell.
Det har gått för lång tid för att vi ska komma ihåg tidigare naturliga klimatförändringar. Kanske är det förklaringen till att Lynas föresatt sig att leda sina teorier i bevis till varje pris. \"Jag misstänkte att så var fallet\" skriver han, för att några sidor längre fram få rätt. \"Ingen kan vara neutral i den kamp som ligger framför oss\" slår han fast, den av annan uppfattning tillhör \"patrasket klimatskeptiker\".
Nå, men vad kan vi då göra för att stoppa växthuseffekten? Mark Lynas tips på åtgärder är inte olika de som 70-talets miljörörelse ivrade för: \"Med lite isolering, en ny värmepanna och dubbelglas\". Men han medger också att hur miljömedveten den enskilda människan än är så raderas hennes åtgärder ut flera gånger om bara av en enda flygtur över Atlanten. Så har han själv förbrukat sitt bidrag till miljön livet ut.
Här finns mycken ideologi och ungdomlig fanatism, men också härligt personliga och gripande avsnitt. Som skildringen av Peru, det land han växt upp i. Här är språket vackert och levande.
Förlaget jämför \"Oväder\" med Rachel Carsons Tyst vår, boken som väckte miljöintresset världen över på 60- och 70-talen. Carson har även skrivit \"Havet\".
Carson skriver att vi bevittnar en häpnadsväckande klimatförändring och hon frestas tillämpa Otto Peterssons tidvattensteori (publ. 1912) som en förklaring. \"Om den stämmer, är det intressant att försöka utröna var i värmeperioden vi just nu befinner oss.... Det kommer att inträffa temperaturhöjningar och temperatursänkningar allt eftersom tidvattensströmmarnas styrka tilltar eller avtar. Men i det stora hela går vår jord mot ett varmare klimat. Pendeln håller på att svänga över.\"

Mer läsning

Annons