Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med kärlek till skalbaggen

Annons
Lena Andersson: Raku
Galleri 8
2 april - 4 maj

På samma sätt som guldsmeden Fabergé förälskade sig i ägg tycks keramikern Lena Andersson vara helt såld på skalbaggar.
Fabergé höll sig till äggets form men varierade dess utseende med allt som guld- och ädelstensvärlden kunde erbjuda. Liksom ägg har skalbaggen ovalens linjer, och på samma sätt behåller Lena Andersson den stiliserade skalbaggsovalen som hon varierar med färger och storlekar.
Denna konstnär och formgivare i glaserat kakel och stengods omnämns ofta när samtalsämnet är offentliga utsmyckningar. Till exempel kryper hennes försynta små skalbaggar på väggarna till Tomtegränds äldreboende i Sundsvall. På Galleri 8 är det mer fråga om massinvandring av insekter i olika storlekar, i huvudsak i skalbaggsfärgerna grönt, blått och guld, samt större fat.
Visst är det lätt även för en insektshatare att fördra skalbaggen, denna vackra, harmlösa och sårbara krabat som med sitt lilla skal tappert försöker trotsa bilar, skor och andra stormördare. Visst är det så att den ömhet man känner för det verkliga djuret spiller över och gör en vänligt stämd till skalbaggskonst.
Ändå är det de stora baggarna - och de insektsprydda faten - som är mest praktfulla. De små varierar i originalitet från ganska oansenliga till skönheter. En intressant effekt blir det när de arrangeras i dussintal på väggen, på väg åt samma håll. Då tenderar gulligheten att slå över i kackerlacksinvasion och endast de granna färgerna blir ett motmedel mot associationens äckel.
Hur Lena Anderssons skalbaggar tar sig ut i hemmiljö beror nog på miljön. Men på stora grå ytor ger förstås de små djuren färgglädje och lockar fram den där lilla värmekänslan som de lånar av naturens förebilder. Att de har sin givna plats i den offentliga konsten är förståeligt.

Mer läsning

Annons