Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med säkert väderkorn genom samtiden

Annons
Hunden i Luanda
Pepetela
Översättning: Gunilla Winberg & Miguel Pinto
Tranan

Kerstin Ekman har gjort det. Paul Auster har också gjort det. Det har även det unga brittiska stjärnskottet Dan Rhodes gjort. Skrivit en roman om en hund. Till denna illusta skara av författare har även den angolanske författarpseudonymen Pepetela sällat sig med romanen "Hunden i Luanda".
En schäferhund går genom staden. Året är 1980. Det har hunnit gå fem år sedan landet efter evighetslånga inbördesstrider gjorde sig fritt från den portugisiska kolonialmakten. Allt blev kanske inte så bra som folket föreställt sig. Den tyska schäferhunden, förr en symbol för de vitas rikedom, går genom staden och i hundens spår följer Författaren. Han intervjuar de människor som mött hunden. Han samlar fakta, tidningsnotiser och protokoll där hunden omnämns.
Vad Pepetela egentligen Artur Pestana dos Santos gör är att använda schäferhundens vandringar genom staden till att skriva en inträngande samtidsskildring inte bara om huvudstaden Luanda utan om hela landet. Scenerna och miljöerna avlöser varandra. Hunden vandrar ständigt vidare. Till exempel in på ett fackföreningsmöte där hunden stoppar en av de anställda när han försöker stjäla. Det använder Pepetela för att påvisa den enorma korruptionen vid fabrikerna.
Och det är ämnena han skriver om: korruption, rasism och förtryck det är några av skuggsidorna i det efterkoloniala Angola som belyses i romanen. Kritiken är skickligt framförd, konkret och utan minsta åthävor. Därmed desto mer drabbande, tydligare.
Och hunden vandrar vidare. Han besöker en slö och pratig poet, en stelbent och fuskande byråkrat, en uppblåst handläggare på ett av departementen som är synnerligen lättmutad. Han kräver bara ett par backar öl.
Där finns även en hög medlem av kommunistpartiet, en pratkvarn som aldrig någonsin får något gjort. Därmed har Pepetela gått varvet runt. Nu kritiserar han de egna, de som en gång stod sida vid sida inom kommunistpartiet när de gjorde väpnat uppror mot den portugisiska förtryckarmakten. (Pepetela var även Artur Pestana dos Santos nom de guerre i MPLA:s armé). De flesta av de andra författarna som var hemligt verksam under det långa upproret har idag tystnat. Men inte Pepetela.
"Hunden i Luanda" är en övertygande och stark berättelse om ett land i förändring, men även om ett land som befinner sig i kris. Ingenting fungerar som det borde. Allt går att skaffa med kontanter och kontakter. Det skildrar Pepetela skoningslöst och rättframt.

Mer läsning

Annons