Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med Stenstan som inspiration

/
  • Christina Antonsen smider i silver och motivet är hämtat från trappräcket på Hotell Knaust.
  • Åsa Larsson har hämtat motivet till sina kakel och sin teservid
  • Stadiga bokstöd i lera blev det bland annat när Lena Berglund arbetade med former från bland annat Hedbergska husets maskaroner.

Häng Stenstan om halsen. Sätt den på väggen. Ställ den på bordet. Stötta böcker med den. Sundsvalls Stenstad är rik på former, stilar, tradition och konstnärliga infall. Med den som inspiration har 12 konsthantverkare skapat nya produkter och den som vill kommer att kunna vara hur Sundsvallsk som helst.

Annons
Det är designår och under dess första hälft har Sundsvalls kommun drivit projektet Konsthantverk ur Industrisamhället.
EU och ramprogrammet Iska, Industrisamhällets kulturarv, har stöttat och målen har varit att göra den industriella tidens kulturarv till en symbol för regionen. För konsthantverkarna som deltagit har haft syftet att vidareutbilda sig, inte minst då det gäller att etablera kontakter med säljare och skapa förutsättningar för att få sina alster sålda.
Tillsammans med antikvarie Anders Stjernberg, som kan sin Stenstad, har konsthantverkarna vandrat runt och lärt känna områdets särart närmare. De föremål de arbetat fram har ibland mycket tydligt, ibland mer symboliskt, rötter i Stenstan.
Att Helene Wallins bordstabletter bär bilder från Vänfåvan råder det inget tvivel om. Andra har bara plockat någon detalj från en fasad eller utsmyckning, som de bearbetat vidare. Så har Christina Antonsen och Camilla Rantamäki format sina smycken och Vicci Andersson Sjöbom sina textiltryck.
Ylva Holmgren har tänkt sig en ljuslykta av husfasader. Lena Berglund fann förlagan till sina lejonbokstöd i maskaroner från bland annat Hedbergska huset, och av en detalj från ett trapphus har Åsa Larsson skapat såväl teservis som kakelplattor.
Draken på Hirschska huset återkommer i Andreas Backlunds ljusstake och Susanne Arnfridssons vindflöjel. Och Hotell Knaust har bidragit med mycket inspiration. Ulla Lahtis betongtavlor, som också kan bli grytunderlägg, Lotta Borgs gjutna pelarljus och Eva Magnussons kudde med kvinnomotiv är alla hämtade från denna Sundsvalls mest välkända byggnad.
Ännu är inte alla planerade föremål färdiga och först i höst, från den 26 november till den 11 januari, visas alstren i en utställning på Galleri 8.
Ett halvår är en kort tid och har mest inneburit en introduktion i designmetodik och produktionspresentation. Det har också hänt en del missöden med bränning och annat, så en del föremål finns ännu bara på bild, säger projektledare Susanne Nordin.

Mer läsning

Annons