Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minns Bergsjös Monica

Monica Breander, hon dog i november i fjol, var en av kommunens mest aktiva kvinnor inom många områden. Några av hennes textilverk visas på en utställning i Bergsjö konsthall fram till den 10 juni.

Annons
Vi ska inte kalla det för en minnesutställning.
Det var planerat sedan länge att Monica och jag skulle ha en utställning tillsammans, säger Anne Rosberg, Höör, en av Monicas vänner.
Utställningen får ett djup med Anne Rosbergs oljor Kallbadhuset, med kvinnobakar i förgrunden, och Lundagård, ett tungt verk med ett par som möjligen samtalar om att ta ut skilsmässa.
Monica Breander blir levande i mössor och halsdukar, chockstarka färger. Hon var född i Stockholm men bodde i Gnarp och Bergsjö sedan 1978. Hon var skolkurator, handledare och utbildare i Sundsvall medan hon i Nordanstig var verkligt verbal vänsterpolitiker, ordförande i Nordanstigshästen och drivande i textilkollektivet Fata Morgana.
I utställningen finns Monicas mässhake, som hon skänkte till GA-kyrkan i Sundsvall, samt även verk av Christina Qvick, Lena Åslund Lööf och Anna-Karin Andersson, kolleger till Monica.

Mer läsning

Annons