Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miss Universum gör uppror

/

Miss Universum Catti Brandelius Ordfront

Annons
Den som sett skönhetstävlingarna på teve vet att det krävs oerhört mycket för att bli Miss Universum.
Man måste inte bara ha det finaste och ljuvaste ansiktet. Man måste dessutom ha en perfekt kropp. Faktum är att inte ens det räcker. För att få bli The Miss of hela Universum kräver domarna, ovanpå allt det andra, en \"stor personlighet\". Man måste \"ha det där lilla extra\" och vara en varm, speciell och begåvad människa.
Den som tänker lite själv märker nog att allting hos den här tjejen ska behaga en manlig betraktare - ett vackert ansikte, en njutbar kropp och en mjuk personlighet. Catti Brandelius \"Miss Universum\" är i stort sett motsatsen. Hon har ett grandiost ego. Hela världen finns till för att behaga henne. Varje sten på jordklotet är skapad för att bli trampad på av just henne.
I \"Miss Universums\" skepnad har Catti Brandelius turnerat runt i Sverige, haft utställningar och gjort allt från radio och popmusik till teaterföreställningar. Hennes \"Miss\" är en befriande figur. Varenda perspektiv lyckas hon vända på. Finns en manlig norm på ett museum guidar hon och hittar en alternativ konsthistoria (fast det i hennes tappning är den enda rätta). De manliga konstnärerna är nollor och det intressanta är deras kvinnliga modeller eller deras hustrur. Miss Universum är också \"mansfotograf\" och knäpper bilder på killar hon tycker är gulliga. Men de får behålla kläderna på, något hennes kollegor \"flickfotograferna\" inte låter sina \"objekt\" få.
\"Miss Universum\" visar sig vara en lyckad ingång på en mängd frågor. Konstnärliga inte minst. För med konst är det precis som Catti Brandelius skriver i förordet \"om du ska kunna skapa något måste du vara övertygad om att världen snurrar runt just dig, att du är medelpunkten /.../\"
Miss Universum är alltså inte bara en antites till en manlig värld, utan också en konstnärlig programförklaring. En förklaring där ett kvinnligt, subjektivt och helt personligt sätt att se på världen görs till norm på samma sätt som det manliga gjorts. Skillnaden är bara att den manliga normen är osynlig och \"objektiv\", medan Miss Universums är synlig och gjord med ironi och humor. Som sådan säger den också en hel del om strukturerna i ett patriarkalt samhälle.
Ska man kalla Miss Universum feminist, är hon en feminist med ett stort hjärta och en kärleksfull hållning till världen. Och då även till männen, de är inte fiender utan bara maktstrukturen som måste ruckas på. Miss Universum är lätt att skratta med - oavsett om man är man eller kvinna.

Mer läsning

Annons