Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittuniversitetet arbetar på Stradivariuskopia

/

Att återskapa den klang som finns i en Stradivariusviolin är en ännu ouppnådd dröm för nutida instrumentmakare. På Mittuniversitetet försöker man angripa saken vetenskapligt.

Annons
Sedan en tid tillbaka arbetar docenterna Mats Tinnsten och Peter Carlsson i Östersund med att genom beräkningar komma Stradivarius hemlighet på spåren.
De kartlägger mått och proportioner och använder datorer och modern optimeringsteknik för att se om Stradivariusviolinernas uppbyggnad innehåller förklaringen till deras klangegenskaper. Som ett första steg har de valt att räkna på fiolens lock.
Nu ska de lägga fram sina rön på den internationella akustikkonferensen i Lissabon den 11 -14 juli.
Det går inte att kopiera Stradivarius violiner rakt av eftersom trä är ett levande material med stora naturliga variationer. Resultatet av den nya forskningen tyder dock på att vi kan överbrygga sådana svårigheter, säger Mats Tinnsten i ett pressmeddelande.
Och det handlar inte bara om proportioner - träets ålder är en av flera andra variabler som spelar in, och som man inte direkt kan kompensera för med nytt trä.
Eftersom senvuxen gran är ett av de träslag Stradivarius använde är forskarna nyfikna på om norrländska granar skulle kunna bli material i en ny generation kvalitetsvioliner. Det skulle kunna bli grunden till en instrumentindustri i norra Sverige, hoppas forskarna.
Den senaste Stradivariusviolin som såldes, Lady Tennant, inbringade 14 miljoner kronor på Christies i London i april i år.

Mer läsning

Annons