Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modell öppnar vägen till brukshistorien

Hittills har gemene man inte sett industrialismen som historiskt intressant. Men nu är en ändring på väg. I Matfors ska en modell av brukssamhället bidra till att öppna Matforsbornas ögon för sitt ursprung och sin närhistoria.

Annons
Kanske har industrisamhället legat oss för nära i tiden för att framstå som tillräckligt exotisk och spännande. Men nu blir tecknen allt fler på att industrialismen är på väg ut ur vår vardag och in i historien.
De som har egna minnen av det hårda arbetet åldras. Kulturhus skapas i avstannade hyttor och övergivna bruk. Och i vårt län drivs projektet Iska, Industrisamhällets kulturarv, för att väcka intresse för industriepokens historiska värden.
I Matfors tilldrog sig två fenomen Iskas intresse: Mats O Mobergs bok om Matfors industrihistoria och Bernt Sjölanders modell av 1920- och -30-talets Matfors.
Bernt Sjölander ursprungstanke var att bygga en modell av Legoland-mått på det gamla fabriksområdet, men en mindre rumsversion blev första steget. Den tog flera år att skapa, och förlagan har han hämtat från foton och ur sitt eget minne.
Där finns pappersbruket, järnvägsstationen, huvudgatan som en enda lång allé fram till herrgården, skolan, arbetarbostäderna, dassen och vedbodarna. Allt som Matfors arbetarfamiljers liv kretsade kring.
Samtidigt ställde Mats O Larsson samman Boken om Matfors.
Jag samlade material av eget intresse. Det finns skrivet på olika håll, men jag ville samla allt på ett ställe. Man får inte Iska-pengar för att trycka en bok, men däremot för att använda boken på olika sätt, säger han.
Han tryckte boken för egna pengar, men Matforsbornas intresse för sin industrihistoria var så stort att han redan gått jämnt ut. Nu ställs modellen samt några andra föremål från bruksepoken ut i Matfors bibliotek under hela sommaren.
Iska gav cirka en halv miljon kronor och utställningen, som invigs på nationaldagen, ingår i budgeten. En arbetsgrupp planerar också en industrihistorisk dag den 10 september med guidade turer runt samhället och bruket.
En lokal konstnär ska få göra en översiktskarta över området. Och vi har pratat med kommunen om att anlägga en park på grönytan framför det gamla bruket, säger projektledaren Lena Schmidt.
Skolan ska inspireras att arbeta med industrihistoria, kanske med en tillrättalagd version av Mats O Mobergs bok. På sikt hoppas man hitta en lokal för ett litet museum, där bland annat modellen skulle kunna stå.
Vi har stor inflyttning här, men ändå präglar bruket samhället; mentaliteten lever kvar. Det är viktigt, inte minst för barnen, att få lära känna historien, säger Lena Schmidt.

Mer läsning

Annons