Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mönster i mönster på textil och litografi

Annons
Formgivet
Catharina Edlund
Galleri 8
7 maj - 1 juni

I vårt bondesamhälle, liksom i övriga världens jordbrukskulturer, var konst och nytta ännu inte åtskilda. Bildkonsten prydde bruksföremålen. I högreståndsvärlden, och i ännu högre grad i industriåldern började begreppen så sakteliga skiljas åt: konst blev det man betraktade, nyttoföremålen det man använde och - under de senaste decennierna - massproducerade och på sin höjd försåg med standardiserade mönster.
Men i och med det nyvaknade intresset för design börjar konsten åter vandra in i bruksföremålens värld; konsten som bärare av ett djupare budskap än ett trevligt utseende. Sundsvallsbördiga Catharina Edlund är såväl konstnär som textilformgivare med examen från Konstfackt och ger prov på båda ådrorna i sin utställning på Galleri 8.
I några litografier närmar hon sig det kinesiska och japanska sidenmåleriet - kanske föga förvånande med tanke på dess koppling till just textilier. Med sina finlemmade figurer och motiv intresserar hon sig mycket för de små linjerna. Hon skapar mönster i mönster och fast de många detaljerna gjuter aktivitet in i bilden är totalintrycket stillhet, liksom den ostasiatiska konstens och livsfilosofins idealtillstånd är frid och inre vila.
Tanken på mönster i mönster går igen också i de textila verken. Medan vissa motiv mest bara flödar på utan att vara så mycket mer än just dekorativa mönster visar sig andra innehålla små finesser. Det som vid första påseendet är en färgmosaik visar sig innehålla små bilder av lekfulla föremål. I ett vågmönster som först ter sig som ett virrvarr kan betraktaren själv läsa in egna, mentala bilder.
Modern design understryker att lika lite som en idélös bild blir konst av att ramas in och hängas upp på en vägg, lika lite töms ett konstnärligt motiv på innehåll genom att placeras på ett bruksföremål. På så vis tar den ett steg mot återförenandet av konst och nytta.

Mer läsning

Annons