Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motbjudande tillvaro

Annons

Jean-Paul Sartre var en av grundarna till existentialismen, den filosofi och livshållning som bygger på tanken att människan själv gör sig till vad hon är; hon definierar sig genom sina handlingar och inget mer. Jämte sin livskamrat Simone de Beauvoir vände han sig också mot borgerlighetens värld och anslöt sig till den intellektuella vänstern.

Sartre ville skriva en bok där han förenade filosofi och romankonst. "Äcklet" refuserades flera gånger innan den slutligen kom ut 1938, kraftigt omskriven. I denna hans debut finns Antoine Roquentin, en vagabond som slutligen slår sig ner i en hamnstad. Men hans arbete intresserar honom inte, han är isolerad i sig själv och grips av ett stort äckel inför hela existensen, inte minst inför sig själv. Han är ensam men ständigt iakttagande, och även det egna jaget och medvetandet är förstås objekt för samma betraktande. Det ger plats för både tungsinthet och humor, trots en värld där inget har någon egentlig mening eller orsak.

När Äcklet äntligen kom ut hade Sartre all sin framgång framför sig. 1964 tilldelades han till exempel Nobelpriset i litteratur men avböjde av principiella skäl.

Mer läsning

Annons