Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen hemma efter fem år

/

Förhoppningen var att det skulle ta ett år. Det tog nästan fem.
Men nu är GA-kyrkans stora orgel åter hemma - större, bättre och mer välljudande.
Den 31 oktober hålls invigningskonserten.

Annons

I januari 2011 monterades GA-kyrkans stora läktarorgel ner för att forslas till en orgelfirma och byggas om.

Den är inget gammalt instrument, byggd så sent som 1992. Men redan från början hade den brister.

– Den var tungspelad och byggd på ett för litet område. Det gick inte att komma åt att stämma den och ljudet klingade inte ut, säger organist Otto Ratz.

Också i gudstjänstbruket kändes begränsningarna av, men tydligast var det förstås när orgeln skulle tjäna som konsertinstrument. När den togs ner fanns hoppet att den skulle vara på plats i gen till första advent samma år. Men så blev det inte.

Orgelfirman hade andra uppdrag också och två tidsfönster när Sundsvallsorgeln skulle kunna läggas in: ett ganska snart och ett längre fram. Av olika skäl gick det första tillfället GA-församlingen förbi. Plötslig brådska när beslutet väl var fattat, oklara överenskommelser, personalbyte samt att ombyggnationen visade sig bli mer komplicerad än man trott bidrog till att det dröjde.

– Om vi hade haft en orgelkommitté som ansvarig hade det nog gått fortare, säger kyrkoherde Stefan Andersson.

Både han och organisterna Otto Ratz och Pernilla Backlund har mött församlingsbor som saknat orgeln, inte minst från början. Men snart kan både de och alla andra åter höra hur en stor, praktfull orgel kan låta. En som nu är ännu större än när den for.

De flesta pipor är omintonerade, och det har tillkommit två så kallade högtrycksstämmor.

– De låter lika starkt som de andra tillsammans, säger Otto Ratz.

Dessutom är orgeln nu framflyttad en bra bit på läktaren, så att den kommer att klinga avsevärt mycket bättre ut. En Barkermaskin (pneumatisk hjälpmaskin) ska göra den mer lättspelad, och även om orgeln i grunden är mekanisk har den nu även fått elektrifiering som gör att man kan koppla en synt eller annan klaviatur till den. Den har fått en fjärde manual (klaviatur) och det ska bli möjligt att koppla den till ett fjärrspelbord, så att man kan spela på läktarorgeln framifrån koret.

En stor orgel är ett tvåvåningshus, en hel liten skog av pipor, luftbälgar, svällarluckor och delar. Via trappor och passager kan man gå omkring i den, och för den mekaniskt sinnade är den en fascinerande plats - alla fall när den är tyst.

– Här ska man inte vara när orgeln ljuder för fullt tryck. Då har man inga öron kvar, säger organist Pernilla Backlund.

Det äldre och mörkare träet har blandats med nytt, ljust. Skarvar och kopplingar, elektronik och lösa pipor står ännu och väntar på att komma på plats. Man förstår att arbetet tar tid och att det kostar en slant. Här har ombyggnationen gått på cirka 7 miljoner kronor.

Om allt går planenligt ska orgelprofessor Hans-Ola Eriksson avsyna instrumentet den 30 oktober. Om han är nöjd låter han orgeln visa vad den går för vid en invigningskonsert den 31 oktober.

– Sedan hoppas vi bara att det ska komma många skickliga organister och vilja spela på den, säger Stefan Andersson.

Mer läsning

Annons