Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåsarmånad inleds i Sundsvall

/

En världssolist på valthorn, blåsarkurser, Torgny Hanson Wind Orchestra och japanska saxofonister.
Blåsinstrumenten står högt i kurs i Sundsvall under september-oktober.

Annons

Först drillas amatörmusiker via en kursdag i Sveriges Orkesterförbunds (SOF) regim, där Sundsvalls Blåsorkester är värd och dess dirigent Thomas Gathe ledare. 56 musiker samlas från Mellannorrland och bildar Norrlands största blåsorkester.

Den samlingen mynnar inte ut i någon konsert den här gången. Men när världshornisten Radovan Vlatkovic återvänder till Nordiska Kammarorkestern håller han både utbildningspass och ger konsert. Med följer hustrun Dinka Migic-Vlatkovic som är musikens motsvarighet till idrottspsykolog. Den 20 september spelar han solostycken för horn - varav ett är skrivet direkt för honom av den välkände polske tonsättaren Penderecki - och leder orkesterns blåsare i kammarmusik.

Dagen efter, den 21 september, ger Torgny Hanson Wind Orchestra konsert i Stadshuset, som ST tidigare berättat om. Blåsarmånaden avrundas med den japanska saxofonensemblen Mi-Bemol. 22 professionella saxofonister som firar att instrumentets konstruktör Adolphe Sax skulle ha fyllt 200 år. Konserten ges på Sundsvalls teater den 18 oktober 18.00 och ensemblen ger också masterclass vid Sundsvalls Kulturskola.

Det är viktigt med kraftsamling eftersom blåsandet dalar i kulturskolorna.

– Det är glädjande att SOF och Scenkonstbolaget tillsammans uppmärksammar orkesterinstrumenten, säger Hansove Johanson för orkesterförbundet.

– Blåsinstrument är en flerhundraårig tradition som håller på att försvinna. Det drabbar alla genrer. Tänk så tråkigt om ljuden bara kommer att finnas digitalt och samplade i framtiden, säger musikchef Lennart Åkermark.

Mer läsning

Annons