Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåsmusik det sprakade om

/

Torgny Hanson Wind Orchestra
Stadshussalongen (söndag)
Solist: Henrik Halén, valthorn.

Annons

Efter en fantastisk sommar har hösten gjort entré vilket märks tydligast av att kulturevenemangen kommit i gång. I går hyllades Sundsvallsikonen Kai Gullmar på Skönsbergs Folkets Hus av Hudik Big Band med sångsolister. På söndagseftermiddagen bjöds det på magnifik blåsorkestermusik av Torgny Hanson Wind Orchestra.

Blåsorkestermusik är för de flesta lika med John Phillip Sousas storslagna marscher av medryckande karaktär. Vi som igår eftermiddag var på Stadshussalongen fick vara med om ett par välfyllda timmar med variationsrik blåsorkestermusik som visade en annan sida av Sousamyntet.

Här var tonvikten mera lagd åt symfoniska strömningar när Torgny Hanson Wind Orchestra bjöd till på ett välspelat och inlevelsefullt sätt.

Med tanke på att orkestern, med musiker från Östersund i norr till Ystad i söder, hade sin första repetition i fredags är det fantastisk att på så kort tid få en ensemble med runt femtio musiker till en fungerande enhet. Imponerande! Men Torgny Hanson som är en ikon i branschen vet vilka medel som ska användas för att nå framgång. Sundsvalls bidrag, Susanne Holmlund klarinett, Thomas Gathe trumpet och Maria Garlöv-Thorsell flöjt. Samtidigt visar det vilka fina musiker vi har i vårt avlånga land. Det är bara trångsynta politiker som inte fattar detta utan hellre vill lägga ner som till exempel Marinens musikkår i Karlskrona.

Torgny Hanson hade satt samman ett varierat program, med inslag från det storslagna och pompösa till mera lättsamma och mjuka klanger, av kompositörer som Egil Hovland, John Ireland, Wolfgang Amadeus Mozart, David Delle Cese, Giacchino Rossini, Sverre Bergh, Leroy Anderson, Darius Milhaud och Carl Teike. Musik av olika svårighetsgrad och intensitet. En eloge till Torgny som på ett fint sätt presenterade och gav lite bakgrund till de olika verken.

I Mozarts Hornkonsert nr 3 fick vi höra den elegante valthornssolisten Henrik Halén som i det tresatsiga verket lyfte fram Mozarts olika sidor. Första satsen var livfull, den andra tillbakalutad och den tredje rytmiskt yr. I Uvertyren till Rossinis Den tjuvaktiga skatan visade orkestern upp ett väloljat ensemblespel där allt satt som hand i handske. Även Clarinet Candy av Leroy Anderson var något extra. De nio klarinettisterna spelade som om det var en enda stortonad klarinett. Ett typiskt stycke av Anderson som med förkärlek lyfter fram en sprudlande energi. De övriga verken som framfördes höll också högsta klass.

Den trevliga konserten avrundades med en hyllning till LV5:s avsomnade Luftvärnskår med Bertil Olsson marsch, Nu eller aldrig. Torgny Hanson Wind Orchestra är välkommen åter!

Mer läsning

Annons