Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carmen i vårkonsert

/
  • Julia Andersson och Anders Falbe repeterar en duett med orkesterföreningen under Johan Sibergs ledning.

Sundsvalls Orkesterförening och sceniska sånglinjen i Härnösand går samman i musik ur operornas opera: Carmen.
Åtta solister, fyra dirigenter och en kör är också inblandade.

Annons

Om man pratar operahighlights är det nog få operor som konkurrerar med Carmen i antal trallvänliga och välkända sånger, där Habaneran, Seguidillan och Toreadorarian bara är några exempel.

Den som tänker sig att lyssna på söndag får höra dem - och andra sånger såväl som orkesterinslag.

– Vi sjunger också trio, kvintett och tre duetter, bland andra den stora duetten på krogen och slutduetten, säger Karin Bengtsdotter Olsson, föreståndare för sceniska sånglinjen vid Härnösands folkhögskola.

Att samarbetet kom till stånd var en följd av tursamma omständigheter. Tankar i orkesterföreningens styrelse på att ha sångsolister till denna konsert födde en kontakt med sångarna i Härnösand, och då visade det sig att deras vårproduktion var just Carmen.

– Den 8–10 maj gör vi den i sin helhet i Härnösand. Stilen är Katitzi, lite romskt 60-tal, säger Karin Bengtsdotter Olsson.

På söndag blir framförandet konsertant, utan kostym och handlingen kanske bara förklarad i några ord inför varje sång. Men den stora glädjen för sångarna är förstås att få en fullskalig symfoniorkester i ryggen som omväxling mot det pianoackompanjemang som man sjunger till i maj.

Ett mer långvarigt samarbete som orkesterföreningen haft är det med Kungliga Musikhögskolans dirigentklass. Många gånger under åren har dirigeringsstudenter fått öva sig på orkestern, men just den här gången är de extra många. Fyra av Glenn Mossops studenter delar på taktpinnen.

– Det visade sig att klassen också precis har arbetat med just Carmen. Därför är så många med, säger Anna-Maria Nilsson i orkesterföreningen.

Nu får de byta av varandra på podiet framför ett 40-tal musiker, Kapellsbergs Kammarkör och de åtta solisterna, som innehar rollerna av Carmen, Don José, Escamilio, Michaela, Mercedes och Frasquita samt de båda smugglarna Dancairo och Remendado.

– Sång brukar locka publik, säger Åke Hedman i orkesterföreningen.

Konserten ges på söndag den 26 april 15.00 i Stadshuset.

Mer läsning

Annons