Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från visa till klassiskt med skicklighet och känsla

/
  • Sofia Rapp Johansson, poet och författare, väckte publikens medkänsla genom att sjunga egna texter
  • Sofia Rapp Johansson, poet och författare, väckte publikens medkänsla genom att sjunga egna texter.
  • Margareta Bengtson och hennes trio gav en bred och stilfull konsert i Norrbo kyrka.

I norra Hälsingland: Musik vid Dellen

Margareta Bengtsons trio, Sofia Rapp Johansson, Stockholm Swing Allstars, Garmarna mfl

Annons

Musik vid Dellen betyder nio intensiva evenemangsdagar på vackra platser i norra Hälsingland. I lördags avslutades kulturdagarna med The Real Groups sopran Margareta Bengtson och hennes trio i Norrbo kyrka. Repertoaren var som en sammanfattning av Musik vid Dellens utbud: Visa, jazz, klassiskt, nutida och äldre musik. Naturligtvis skickligt och stilfullt, allt man kunde vänta sig. Harpa, flöjt, piano.

Absolut motsats till denna proffsiga ensemble var gruppen som framträdde vid Stömneåns vatten i Mellankvarn, Delsbo. Sofia Rapp Johansson, poet och författare, väckte publikens medkänsla genom att sjunga egna texter.

Hon slog igenom 2007 med långdikten Silverfisken om sin uppväxt i en missbrukarfamilj. Hon blev matad och sprutad med droger hemma. Boken var mitt svåraste recensionsuppdrag, men att sluta läsa skulle vara att sälla sig till alla som såg spår av helvetet, men inte ville tro sina ögon, utan valde att tro på föräldrarnas lögner. Att sälla sig till de professionella som trodde att en liten unge skulle avslöja familjens hemligheter, bara hon fick frågan! Hon blev förstås missbrukare själv.

Som ung vuxen landade Sofia på ett behandlingshem i norra Hälsingland. Som vuxen stannade hon i Hudiksvall, började studera, blev gympaledare, författare. Nu på Mellankvarns scen kunde man höra att hon tagit till sig en hälsingsk språkmelodi. Det finns tröst att få!

Med utmärkt musikaliskt stöd av sitt band sjöng hon: "Jag kan inte förstå hur jag kunde älska drogen, älska någon som ville se mig död". Hon påstod i sången Tondöv att hon sjunger både rätt och fel, och visst gjorde hon det, men tondöv är hon inte. Hon är sångerska med humor och nervig närvaro. ”Halleluja, det brinner” glömmer vi inte, om en släkting som är pyroman.

Begreppet Musik vid Dellen är ju aldrig sant, som vanligt var det jazz i bruksmiljö vid havet (Stockholm Swing Allstars i Långvind). En efterlängtad återträff för Garmarna, som tändes i Sundsvall, skedde i skitiga Jernverket, Iggesund.

Grönfriska Fränö forngård i Forsa var värd för Norrdans på turné med fyra internationella koreografers bröllopstankar.

Föreställningen kan ni se på Norra berget i Sundsvall på tisdag 20 juli, eller i Örnsköldsvik i dag och i Kramfors på lördag. Efter Sundvall bär det av långt söderut. Störst intryck gjorde Charlotta Öfverholms Ring of Fire för två dårar i kärlekens garn.

Mer läsning

Annons